fbpx

Je collega gaat met pensioen in coronatijd 

Pensioen: een goed afscheid is zo belangrijk

Een tijdje geleden schreven we een blog over hoe belangrijk het is dat een collega die met pensioen gaat een goed afscheid krijgt. Je collega neemt niet alleen afscheid van jullie bedrijf en van ‘het werkende leven’, het is voor hem of haar ook het begin van een hele nieuwe levensfase. Vanaf dat moment hoort je collega niet meer bij ‘de werkenden’ maar bij ‘de gepensioneerden’. De één kijkt daar enorm naar uit en de ander ziet er huizenhoog tegen op. Maar hoe de pensionado in spé er ook over denkt, een doordacht afscheid is een prachtige manier om dit moment officieel te markeren, om een carrière af te ronden en een nieuw leven te beginnen.

voorbereidingen pensioen collega

Nadenken over het afscheid van een collega die met pensioen gaat is daarom ook zonder meer de moeite waard. Voor jullie als naaste collega’s, want zeg nou zelf het voelt best goed als je een collega ziet genieten van wat jullie hebben bedacht voor zijn of haar afscheid? Maar bovenal ook voor je collega. Socioloog Levi van den Boogaard heeft onderzocht van de invloed van pensionering is op het leven en welzijn van mensen. Wist je dat hoe positiever mensen hun afscheid waarderen des te beter ze zich voelen vlak na hun pensionering en in de jaren daarna? Een goed afscheid blijkt voor veel gepensioneerden de beste start van hun nieuwe leven. En dat gun jullie je collega toch van harte. 

Afscheid in tijden van Corona?

Maar hoe organiseer je een mooi afscheid in deze tijden van corona? Een afscheidsborrel, een receptie, samen genieten van koffie en taart, speeches, een etentje, het zit er even niet in. Toch is het belangrijk om als collega’s, ook tijdens deze crisis, stil te staan bij de allerlaatste werkdag van je collega. Voor hem of haar is dit echt een heel belangrijk moment en misschien in deze coronatijd zelfs nog wel belangrijker dan ooit. Natuurlijk kun je overwegen het afscheid te verplaatsen naar 2021 of zelfs 2022, maar denk je niet dat zo’n afscheid toch heel anders voelt als je al geruime tijd met pensioen bent? Maar zelfs als je ervoor kiest om de afscheidsreceptie te verplaatsen, dan kun je die allerlaatste werkdag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Afscheid nemen, aandacht geven, doe je ook altijd op de dag zelf, anders voelt het voor je collega wel heel onafgerond.

Wat kun je wel doen?

Het allerbelangrijkste is de persoonlijk aandacht van de collega’s. Er is vaker over geschreven, het gaat niet om de grote dure cadeaus: merken dat je collega’s je waarderen en daar tijd aan willen besteden, kortom aandacht, iemand in het zonnetje zetten, dat is echt het aller- allerbelangrijkste. Juist die aandacht, de voorbereidingen, dat voelt bijzonder voor de aanstaande gepensioneerde. Als je dat doet, zorg je ervoor dat je collega positief kan terugkijken op zijn of haar laatste werkdag. Aandacht geven zit niet altijd in een groots feest, het kan ook ‘klein maar fijn’ zijn. Wat ideeën:

Voorbeelden vriendenboek pensioen

Sinds april 2020 hebben wij nieuwe software met veel nieuw opties en veel nieuwe designs. Wij merken dat met name het feit dat de lettertekens worden geteld per vriendenpagina en niet per vraag, zoals in het verleden met onze oude software, een enorme meerwaarde heeft. Een herinnering, een wens of tips voor het pensioen, het hele verhaal kan worden gedeeld en hoeft niet te worden samengevat in twee regels. Het zorgt ervoor dat een gezamenlijk boek nog persoonlijker is.
 
pensioen_collega_cadeau_vriendenboek_vriendenboekje_corona

pensioen_collega_met_pensioen_cadeau_vriendenboek_vriendenboekje_coronatijd

of blader door een voorbeeld vriendenboek pensioen

 
 

pensioen , afscheid, corona