fbpx

HET LENTEFEEST, EEN VLAAMSE TRADITIE

Eerste heilige communie of lentefeest

Woonde je vroeger in een katholieke streek of ging je naar een katholieke school dan was het simpel. Iedereen deed rond zijn zevende verjaardag de eerste heilige communie en tegen de tijd dat je naar de middelbare school ging het vormsel. Nu is dat niet meer zo eenvoudig. Een communiefeest is niet meer vanzelfsprekend. De Vlamingen hebben daar echter een mooi alternatief voor. Zij kiezen steeds vaker voor een Lentefeest. In Nederland een vrij onbekend fenomeen. Maar wie weet loopt Nederland binnenkort ook warm voor het lentefeest. Het is nl. een bijzonder en inspirerend feest, een moment van bezinning én het moment om als ouder na te denken over de waarden die je je kind wilt meegegeven. En welke ouder wil dat nou niet?

Het begin van de lentefeesten

Het lentefeest neemt de laatste jaren enorm toe in populariteit. In 2017 waren er in Vlaanderen en Brussel ongeveer 10.000 kinderen die het lentefeest vierden. Lentefeesten zijn echter al veel ouder. Het lentefeest bestaat al vanaf het einde van de 19e eeuw. Het begon als vervanging van het communiefeest voor mensen die niet religieus waren. Sinds de jaren ‘60 van de vorige eeuw groeide de populariteit van de lentefeesten, maar met name de laatste vijf tot tien jaar vindt er een enorme opmars van lentefeesten plaats.

Lentefeest, wat is dat nou eigenlijk

Het lentefeest wordt gevierd als een kind naar groep 3 gaat, dus kleuter af is. Ook zijn er lentefeesten voor kinderen die naar de middelbare school gaan.  Voor iedereen die niet gelovig is, maar zijn kind geen feest en cadeautjes wil ontzeggen, is er het lentefeest. Ouders regelen vaak zelf een speciaal feestje voor hun kind. Maar er zijn ook veel ouders die meer willen, zij willen het lentefeest voor hun kind betekenis en diepgang geven. Deze ouders en hun kinderen kunnen terecht bij de vrijzinnige humanisten. Zij werken samen met de ouders en kinderen aan de voorbereidingen van het lentefeest. Het lentefeest is dan zeker niet zomaar een feestje, maar een feest waarbij waarden, respect voor anderen en verbondenheid centraal staan. Net als bij de eerste communie worden de voorbereidingen voor het officiële gedeelte van het lentefeest veelal gezamenlijk gedaan. De kinderen gaan vaak een weekendje met z’n allen op pad en oefenen dan liedjes, dansjes en bijvoorbeeld het voordragen van gedichtjes. Onderdelen die tijdens de ceremonie vaak weer aan de orde komen. Ook komt het voor dat ouders een rol hebben tijdens de ceremoniële gedeelte van het lentefeest. Zij vertellen dan bijvoorbeeld wat zij als ouder hebben geleerd van hun kind. Een lentefeest is op deze manier een feest waarbij echt bewust wordt nagedacht over wat je als ouders belangrijk vindt voor het leven van je kind. Dat is mooi en best een ceremonieel feest waard.

Tuurlijk bij een lentefeest, daar horen cadeautjes bij!

Na afloop van het officiële gedeelte is het, net als bij de eerste communie, tijd voor feest. Lekker met familie en vrienden samen eten en mooie cadeautjes. Want cadeautjes die horen er natuurlijk ook gewoon bij! Cadeautjes uitkiezen voor kinderen van zes of zeven jaar, dat is vaak nog niet zo moeilijk. Er is meer dan voldoende keuze uit speelgoed of een mooi hangertje. Maar wil je een cadeau met iets meer diepgang, een cadeau dat over 30 jaar ook nog steeds een waardevolle herinnering is aan een speciale dag? Kijk dan eens bij ons thema communie- en lentefeest vriendenboeken

CADEAU Lentefeest? zet je kind in het zonnetje met een eigen vriendenboek!

lentefeest cadeau vriendenboek vriendenboekje

lentefeest cadeau vriendenboekje vriendenboek

feestdag, lentefeest, communie