fbpx
Skip to main content

25 GETALLETJES & WEETJES OVER GROEP 8

Aftellen naar afscheid groep 8

De kerstvakantie zit er definitief op, het jaar 2019 is begonnen. Zit je kind in groep 8 dan is het aftellen richting het officiële afscheid al een beetje begonnen. Nog ongeveer 180 😊 dagen tot de zomervakantie. Groep 8, het is best een spannend jaar maar bovenal een heel leuk jaar. De kinderen worden de komende maanden nog volop voorbereid op het voortgezet onderwijs. Alles wat ze de afgelopen zeven jaar hebben geleerd, het komt allemaal nog een keer aan bod voor de eindtoets. Er moet geleerd worden, maar er is het komende half jaar ook veel tijd voor leuke dingen; het groep 8 kamp, de voorbereidingen van de musical of misschien wel film en ongetwijfeld een spetterende afscheidsavond.

Het laatste jaar op de basisschool, voor kinderen én ouders een bijzonder jaar. Hierna komt een grote overstap, gaan alle kinderen die acht jaar bij elkaar waren een andere kant op. Meer eerst is er nog heel veel om naar uit te kijken en te genieten.

Interessante weetjes & getalletjes over groep 8

Wij hebben wat met 8ste groepers! Kijk maar eens rond op onze site! Het leek ons daarom een leuk idee om alle feitjes, getalletjes en weetjes op een rijtje te zetten. Leuk en interessant om te lezen als je kind in groep 8 zit of daar volgend jaar naar toe gaat. Cijfers of scholen, eindtoets resultaten, adviezen en nog veel meer. Ze zijn voor het grootste gedeelte gebaseerd op schooljaar 2017 maar zullen ongetwijfeld in lijn liggen met de cijfers voor 2019.

  • Zit je kind in groep 8 dan is hij of zij geboren in 2006 of 2007. Je zoon of dochter is één van de ongeveer 190.000 kinderen die dat jaar zijn geboren.
  • In deze twee jaren zijn er duidelijk meer jongens dan meisjes geboren. In 2006 werden er 98.000 jongens geboren en 92.000 meisjes. In 2007 waren dat er respectievelijk 95.000 en 91.000. In totaal dus om en nabij de 190.000 kinderen per jaar.
  • Je kind zit in groep 8 van de basisschool. Heb je enig idee hoeveel basisscholen er zijn in Nederland? In totaal zijn dat er 6.806, dat is inclusief het speciaal onderwijs. Exclusief het speciaal onderwijs zijn het een kleine 6.300 basisscholen.
  • De meeste basisscholen zijn openbare scholen, ongeveer 32%. Iets meer dan 30% is Rooms-Katholiek en iets minder dan 30% is Protestants-Christelijk. Overig bijzonder onderwijs (gebaseerd op een godsdienst of levensbeschouwing. Bijvoorbeeld joods, islamitisch of de vrije school) is 8%.
  • Op al die basisscholen samen zitten ongeveer 1,5 miljoen leerlingen.
  • Iets meer dan 10% van die 1,5 miljoen leerlingen zitten dit jaar in groep 8: 175.00 in totaal.
  • Sinds schooljaar 2014-2015 luisteren middelbare scholen naar het advies dat de basisschool geeft over de leerling. Dit advies wordt gebaseerd op de toetsresultaten, de sociaal emotionele ontwikkeling, de werkhouding, het gedrag en de motivatie.
  • De school dient het advies dat aan het voorgezet onderwijs gaat worden gegeven voor 1 maart 2019 te delen met de leerlingen en ouders.
  • Alle leerlingen van groep 8 leggen na het officiële schooladvies nog de Centrale Eindtoets af. Scoren ze daarin beter dan het advies dan dient de basisschool het advies te heroverwegen.
  • 36-37 procent van de leerlingen scoort conform het schooladvies, de rest scoort hoger maak ook lager. Het precieze percentage lees je iets verder op in dit verhaal.
  • De Centrale Eindtoets wordt dit jaar kleiner. In 2018 waren het nog 200 opgaven, dit jaar zijn het er 165. De toets duurt dit jaar twee dagdelen.
  • De Centrale Eindtoets heeft twee verplichte onderdelen: Nederlands en Rekenen. Deze onderdelen worden op dinsdag 16 en woensdag 17 april getoetst.
    Het onderdeel wereldoriëntatie is facultatief en wordt getoetst op donderdag 18 april.
  • Scoren jongen en meisjes verschillend op de eindtoets? Nee, er is amper verschil. De meisjes hebben 71% van alle vragen goed en de jongens 70%.
  • De totaalscore voor de Centrale Eindtoets is een getal op een schaal van 501 tot en met 550.
  • Bij het getal dat je kind scoort hoort een schooladvies. Dat kan per jaar een beetje verschillen, maar over het algemeen is dit de indeling.

501-518 vmbo basisberoepsgerichte leerweg
519-525 vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg
526-528 vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
529-532 vmbo gemengde/theoretische leerweg
533-536 vmbo gemengde/theoretische leerweg en havo
537-539 havo
540-544 havo/vwo
545-550 vwo

  • Het gemiddelde advies dat leerlingen krijgen is Vmbo gtl (gemengd/theoretische leerweg)-havo.
  • Per vervolgopleiding ziet dat er als volgt uit:
 vmbo-b                             6,1%
 vmbo-b + vmbo-k  3,4%
 vmbo-k  9,2%
 vmbo-k + vmbo-(g)t  3,3%
 vmbo-(g)t 18,4%
 vmbo-(g)t + havo   8,5%
 havo 18,8%
 havo + vwo   9,8%
 vwo 21,5%
  • Zoals eerder vermeld moet een school het advies heroverwegen als een leerling de eindtoets beter heeft gedaan dan verwacht. De school kan besluiten het advies aan te passen, maar dat hoeft niet.
  • Ongeveer 33% van de groep 8 leerlingen scoort in de eindtoets hoger dan het schooladvies.
  • Ongeveer 30% van de groep 8 leerlingen scoort in de eindtoets lager dan het advies van de school
  • Sporten. Heel belangrijk! Meer dan 80% van de groep 8’sters sport iedere week. Bijna 90% is lid van een sportvereniging.
  • De drie populairste sporten zijn…voetbal, hockey, turnen en gymnastiek
  • We hebben één BN’ er die in 2019 ook afscheid neemt van groep 8. Prinses Ariane, geboren op 10 april 2007, gaat na de zomervakantie ook beginnen als brugpieper.
  • Het zijn veelgestelde vragen in onze afscheidsboeken groep 8. Hoe zie je jezelf over 20 jaar of later word ik….De droombanen van 8ste groepers zijn divers, maar er zijn zonder meer ook favorieten: profvoetballer, bioloog (komt vast door Freek Vonk), kapster, dierenarts, architect, dokter, vlogger en advocaat.
  • Het merendeel van de scholen viert het afscheid met een eindmusical. Er is echter ook een andere trend gaande, de eindfilm. Schatting is dat een paar honderd scholen tegenwoordig kiezen voor een film.

Herinneringen groep 8

Na de eindmusical is de band met de school, leerkrachten en klasgenootjes zo sterk dat je als 12-jarige denkt ‘dit vergeet ik nooit meer’ of ‘we houden altijd contact’. Maar is dat ook zo? Wat herinner jij je nog van groep 8 van de basisschool of destijds nog de zesde klas van de lagere school? Herinner jij je nog veel van die tijd? Weet je alle namen van je klasgenootjes en juffen en meesters nog? Weet je wat je favoriete tv-serie was of de rages van het schoolplein? Op wie je stiekem of minder stiekem verliefd was en wat je dromen waren? Of ben je toch best het één en ander vergeten? Hoe leuk zou het zijn geweest om al die gezichten, namen en herinneringen van vroeger nog eens na te slaan in een boek vol met foto’s en herinnering. Ja toch? Toen was het nog best omslachtig om zoiets voor elkaar te krijgen, maar dat kan tegenwoordig heel gemakkelijk!

Nieuwsgierig naar een vriendenboekje groep 8?

1 voorbeelden achtergronden designs afscheidsboek groep 8

Blader door onderstaand voorbeeldboek en je ziet gelijk waarom zo’n vriendenboekje voor groep 8 zo gaaf is

Lees zeker ook onze ideeën Vriendenboek Afscheidsboek groep 8 20 supergave ideeën voor een afscheidsboek groep 8!

bereken prijs afscheidsboeken

basisschool, groep 8

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social Media