mensen overeenkomsten en verschillen

Wat lijken we vaak op elkaar!

zonder nou gelijk soft te worden....maar wat lijken we op elkaar

21 maart 2018, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Het lijkt vandaag en de afgelopen weken wel of het alleen maar draait om de verschillen. Die worden nogal eens uitvergroot. Er is weinig te lezen over wat ons bindt als mensen en waarin we hetzelfde zijn.

Bij Vriendenboeken.nl zien we, gelukkig!, een hele andere kant van het leven, van mensen. En die is hartstikke positief. Mensen die elkaar in het zonnetje zetten, iets voor elkaar doen, iets aardigs over een ander zeggen, met humor kijken naar blunders en elkaar altijd het allerbeste toewensen. Het leek ons vandaag daarom ook een uitgelezen dag om eens stil te staan bij al onze overeenkomsten. Want als je goed kijkt hebben we met z’n allen veel meer overeenkomsten dan verschillen. Zonder nou gelijk al te soft te worden, maar…. wat lijken we vaak op elkaar!

Veel verschillen én veel gelijkheid

mensen

Een inkoppertje, maar we zijn allemaal mensen, we hebben een huid, ogen, voeten, oren, handen, nagels en een hart. En allemaal hebben we lucht, eten en drinken én een thuis nodig.

emoties

Emoties zijn universeel, we voelen ze bewust of onbewust iedere dag. Iedereen (her)kent verdriet, verrassingen, verbazing, boosheid, angst en geluk.

Humor

We lachen misschien niet om hetzelfde, maar lachen doen we; van een glimlach, de slappe lach, huilen van het lachen tot je het bijna in je broek doet van het lachen.

Guilty pleasures

Eén van de favoriete vragen in onze vriendenboeken en dat is vast niet voor niets. We hebben ze allemaal. Wat is die van jou ? 'Foute’ muziek, niet één maar twee slagroomsoezen, met een literpak ijs of zak chips voor de tv, een dagje netflixen in je pyjama, lepelen uit de pindakaaspot, de prive lezen bij de kapper, luid meezingen in de auto of die snoozeknop maar blijven indrukken.

Verliefd 

Hoteldebotel verliefd zijn. Ook allemaal toch?

Lees meer: verkiezingen, een dag om stil te staan bij gelijkenissen

teamsport vriendenboek vriendenboekje cadeau coach trainer

Ouder van een sportend kind. Het valt soms niet mee!

Niets zo goed voor je kind als een teamsport toch? Maar wees eerlijk, soms denk je als ouder toch wel eens, waarom vond ik het al ook weer zo belangrijk dat mijn kind op een teamsport ging? Vroeg uit de veren voor een wedstrijd, koukleumend langs de lijn om je kind aan te moedigen en dan staat hij of zij ook nog eens in de wissel…, bardiensten draaien, met een auto vol lawaaierige kinderen naar een uitwedstrijd, al die ritjes naar de training, de tijd die het kost en je hebt het al zo druk, gezellig met andere ouders praten terwijl je nog niet goed wakker bent….Het valt soms niet mee om ouder van een sportend kind te zijn 😊. Betrap jij je ook wel eens op die gedachten? Niet erg hoor, dat hebben we allemaal. Ook last van MopperMomentjes? Lees dan nog eens alle voordelen van sport voor kinderen (en jezelf!). Dan kun je er weer even tegenaan.

voordelen sport voor kinderen

 • Lichaamsbeweging is zonder meer supergezond. Niet alleen voor kinderen, maar voor ons allemaal. Je bent fitter, sterker, je conditie is beter, je zit lekkerder in je vel.
 • Kinderen en jongeren die sporten lopen als ze ouder zijn minder risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
 • Kinderen spelen lang niet zo veel en vaak meer buiten als vroeger en krijgen veel minder lichaamsbeweging. Zitten ze op een sport dan bewegen ze in ieder geval toch regelmatig.
 • Sporten op jonge leeftijd maakt het eenvoudiger om ook op latere leeftijd te blijven sporten.
 • Kinderen die regelmatig sporten en bewegen leren gemakkelijker.
 • Sporters hebben minder last van angst en depressies.
 • Bij lichaamsbeweging komt endorfine vrij. Dat stofje zorgt voor een goed en gelukkig gevoel. Sporten zorgt er dus voor dat je in een betere stemming bent.
 • Sporten zorgt voor meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn.
 • Van sporten leer je dat doorzetten belangrijk is. Je moet je inspannen om iets te bereiken. Op deze manier leer je spelenderwijs dat niet alles vanzelf gaat.
 • Behalve doorzettingsvermogen zorgt sporten ook voor discipline. Binnen een sport moet je je altijd aan regels te houden: op tijd aanwezig zijn, luisteren naar je trainer of je coach, de regels van het spel volgen en de beslissing van de scheidsrechter respecteren.
 • Je leert omgaan met tegenslagen en verlies. Leren verliezen is net zo belangrijk, of misschien nog wel belangrijker, dan winnen. Het is niet leuk, maar het hoort bij het leven.
 • Bij een teamsport leer je om samen te werken. Iedereen heeft een rol heeft binnen een team. Als je goed samenwerkt bereik je het maximale resultaat. Je doet het tenslotte met z’n allen. Of je nou wint, verliest of gelijk speelt. Met de woorden van Johan Cruijff: winnen doe je met z’n allen.
 • Regelmatig sporten zorgt ervoor dat je beter slaapt.
 • Je stofwisseling wordt sneller, waardoor je beter op gewicht blijft. Als je regelmatig sport mag je ook best eens wat meer eten of snoepen. Is toch ook fijn?
 • Je kind leert niet alleen andere kinderen kennen, maar ook de coaches, trainers, ouders, scheidsrechters en iedereen die zich inzet bij een sportvereniging. Daardoor doet hij of zij ongemerkt extra mensenkennis op. Hartstikke goed voor zijn of haar sociale ontwikkeling.
 • Binnen ieder team ontstaan vriendschappen. Soms zelfs voor het leven.
 • Als ouder leer je ook veel andere ouders kennen en dat kan heel erg gezellig zijn en ook dat kan leiden tot nieuwe vriendschappen.
 • Behalve al die sociale, mentale en fysieke voordelen is natuurlijk het allerbelangrijkste dat je aan sporten plezier beleeft. Het hoeft geen verplichting te zijn, je mag er ook gewoon van genieten!
 • Sporten dat is inspanning én ontspanning.

Lees meer: Sportende kinderen en MopperMomentjes

FEEST WIJ MAKEN BIJ JAAR VRIENDENBOEKEN

 Hoera, Vriendenboeken.nl vandaag 5 jaar!

En..wie jarig is trakteert!

Wow, 5 jaar Vriendenboeken.nl, wat ging dat razendsnel en wat was én is het superleuk. We willen daarvoor graag al onze klanten hartelijk danken en natuurlijk ook iedereen die de afgelopen vijf jaar heeft meegewerkt aan een vriendenboek. We hopen dat al die mooie vriendenboeken een speciaal plekje hebben in jullie hart en in het hart van degene die het vriendenboek heeft ontvangen.

wij trakteren: Vriendenboeken voor een hele klas, sportteam, familie of afdeling

Vandaag is het tijd voor taart, slingers, bubbels en een traktatie. Wij trakteren en dat doen we goed! We geven nl. niet één vriendenboek weg, maar vriendenboeken voor een hele klas, sportteam, familie of afdeling op kantoor. Leer je klasgenoten, team, familie en collega’s nog beter kennen met jullie eigen boek!

Hoe kun je winnen?

Op onze Facebookpagina staat onze winactie. Welk thema vind jij het leukst? Sport, School, Familie of Collega's. Wordt het een afscheidsboek voor groep 8, een sportvriendenboek met bijvoorbeeld je hockey- , volleybal- of voetbalteam, een collega-vriendenboek of misschien een familieboek met broers, zussen, kinderen, ooms en tantes? Laat het ons weten en wie weet win jij niet alleen voor jezelf, maar ook voor je familie, klasgenoten, sportvrienden of collega's een prachtig vriendenboek.

hoeveel vriendenboeken kun je winnen?

Als je wint ontvang je voor maximaal 30!! deelnemers een vriendenboek. Dus voor een hele klas, sportteam, afdeling op je werk of voor je hele familie. Het aantal boeken is afhankelijk van het aantal deelnemers aan het vriendenboek. Hoe gaaf is dat. Je ontvangt onze speciale uitvoering van het vriendenboek voor grote groepen, de zachte kaft, gehecht met nietjes. Dit vriendenboek is eigenlijk een soort tijdschrift, maar dan vierkant (20x20 cm).

Lees meer: wij trakteren: Vriendenboeken voor een hele klas, sportteam, familie of afdeling

goede cadeaus slechte cadeaus waarom een cadeau geven goed voor je is

Cadeaus geven? Wees niet zo praktisch!


Je beste vriendin een cadeau geven voor haar verjaardag, je partner omdat jullie vijf jaar samen zijn, je collega die een jubileum viert of aan je ouders die veertig jaar getrouwd zijn. Cadeaus geven bij speciale gebeurtenissen dat hoort erbij, het is traditie. Daar zijn de meeste mensen het gelukkig wel over eens. Maar....

onderzoek naar het geven van cadeaus

....volgens Ellen J. Langer, professor psychologie aan de universiteit van Harvard, gaat het verder dan een traditie. Aan het geven van cadeaus zitten nl. veel positieve kanten. En dan vooral aan het bewust nadenken over het cadeau dat je wilt geven. Een cadeaubon, hoe handig ook, heeft toch een ander effect dan een cadeau waar aandacht aan is besteed. Als je een cadeau uitzoekt voor iemand betekent dat, dat je over hem of haar gaat nadenken. Je wilt iets leuks geven, dus je wikt en weegt waar je degene blij mee zou kunnen maken. Wat vindt je vriendin of je collega leuk? Je denkt na over hobby’s, haar huis of zijn karakter. Je leert daardoor iemand eigenlijk nog beter kennen. Als je op deze manier omgaat met het geven van cadeaus wordt de onderlinge band en relatie versterkt. Als gever van cadeaus heb je nog meer voordelen. Als je een cadeau hebt uitgezocht dat in de smaak valt dan voelt dat goed, je voelt je genereus en het schijnt ook nog eens positief te zijn voor je eigenwaarde. Psychologen zeggen zelfs dat het eerder de gever dan de ontvanger is die de meeste psychologische winst heeft van het cadeau. Wij vinden dat eigenlijk best herkenbaar.

mannen & vrouwen & Cadeaus

Mannen en vrouwen, ze gaan anders met het geven en ontvangen van cadeaus om. Margaret Rucker, van de Universiteit California Davis, zegt de mannen prijsbewuster en praktischer zijn als het gaat om het geven en krijgen van cadeaus, ook in een romantische relatie. Vrouwen daarentegen zijn er meer mee bezig of een cadeau een emotionele betekenis heeft. Dr. Rucker vertelt vaak het verhaal van een man die in een boom klom om het ei van een roodborstje te pakken dat precies bij de blauwe ogen van zijn vriendin past. Vrouwen vinden dat romantisch. Mannen vinden dat echter een stom idee en vragen zich af hoe het zit met het mama roodborstje.

Lees meer: Je hebt goede cadeaus…en..sorry... hele slechte cadeaus

 

Internationale Vrouwendag: Sterke uitspraken van sterke vrouwen


Het is je vast niet ontgaan, vandaag is het Internationale Vrouwendag. Vandaag staan we bewust stil bij het feit dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben. Dat lijkt logisch, maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Juist vandaag willen we ons daarom focussen op sterke vrouwen, en dat zijn er veel. Power vrouwen, je kent ze vast in je naaste omgeving, je zus, moeder, oma, goede vriendinnen, collega’s, je buurvrouw en…of je bent er gewoon zelf één! Van sterke vrouwen kun je leren, sterke vrouwen inspireren. Daarom de mooiste en meest inspirerende uitspraken van vrouwen voor vrouwen op een rijtje. Van Pink, Meryl Streep, Anne Frank, Lady Gaga, Michelle Obama, Carice van Houten tot juf Ank 😊.

Power Ladies aan het woord

Emancipatie is: zelf aan het stuur zitten van je leven.
koningin Máxima

Denk als een koningin. Een koningin is niet bang om te falen. Falen is een stap vooruit.
Oprah Winfrey

Als je erachter komt hoe respect smaakt, smaakt het beter dan aandacht.
Pink

Ik weet wat ik wil. Ik heb een doel, een mening, ik heb een religie en liefde. Laat mij mezelf zijn en dan ben ik tevreden. Ik weet dat ik een vrouw ben, een vrouw met innerlijke sterkte en veel moed.
Anne Frank

Ik wil niet herinnerd worden als het meisje dat werd neergeschoten, ik wil herinnerd worden als het meisje dat weer opstond.
Malala

Als je alle regels volgt, mis je alle lol.
Katharine Hepburn

Het is fantastisch wat je kunt krijgen als je er rustig, duidelijk en met autoriteit om vraagt.
Meryl Streep

Succes is alleen zinvol en plezierig als het voelt als je eigen succes.
Michelle Obama

Sommige vrouwen kiezen ervoor om mannen te volgen en sommige vrouwen kiezen ervoor om hun dromen te volgen. Als je je afvraag welke kant je op moet gaan vergeet dan niet, dat je carrière nooit wakker zal worden en je vertellen dat hij niet meer van je houdt.
Lady Gaga

Wat vrouwen ook doen, ze moeten het twee keer zo goed doen als mannen. Gelukkig is dit niet moeilijk.
Charlotte Witton

Lees meer: 28 Sterke uitspraken van sterke vrouwen

kinderen groep 8 vriendenboekje vriendenboek

Top Idee voor afscheid én afscheidsboeken groep 8

 
Afscheidsboeken groep 8, we kunnen eigenlijk niet anders zeggen dat ze allemaal prachtig, lief en bijzonder zijn. Toch was er één groep 8 die de afgelopen jaren extra opviel. Niet alleen door de vragen die ze hadden bedacht (die ook superleuk waren!), maar vooral door de gave foto’s. Wij vonden het zo leuk dat we het idee graag wilden delen en gelukkig kregen we daarvoor toestemming. Op onze facebookpagina hebben we er vorig jaar al over geschreven, maar ter inspiratie voor alle afscheidsboeken groep 8 die de komende maanden worden gemaakt, besteden we er graag nog even extra aandacht aan.

Heb je een zoon of dochter in groep 8?

Ben je klassenouder of leerkracht groep 8? Laat je dan inspireren door de kinderen en meesters van groep 8 van de Daltonschool in Oegstgeest.

Vragen vriendenboekje groep 8

Bij de afscheidsboeken groep 8 zijn er vragen waaruit je kunt kiezen. Maar zelf vragen verzinnen kan ook en daar koos deze groep 8 voor:
 • Wat ga je missen aan de Daltonschool
 • Wat zou je doen met een Miljoen? 
 • Hoe ziet je ideale middelbare school eruit? 
 • In welke wereldstad zou je wel willen wonen? 
 • Hoe ziet je leven er over 25 jaar uit?
 • Wat is je droomberoep? 
Hartstikke leuke vragen gecombineerd met een foto als hun ‘toekomstige zelf’: van architect, kapper, dj, dierenarts tot journalist. Een (h)eerlijk vriendenboekje: inspirerend, ontroerend, lief, kortom een vriendenboek om heel blij van te worden. Dankjewel dat we dit mogen delen kinderen en meesters van groep 8 - 2017 van de Dalton Oegstgeest! 
 

AFSCHEIDSBOEK GROEP 8, vanaf €7,55

Wil jij ook zo'n gaaf afscheidsboek groep 8 met leuke vragen en mooie foto's voor je kind? Kijk hier voor meer informatie.

FOTO'S VRIENDENPAGINA VRIENDENBOEK GROEP 8

   

  Lees meer: Top idee afscheid groep 8

  champagne huwelijksjubileum cadeau

  Huwelijksverjaardag of Huwelijksjubileum?

  De één noemt het een huwelijksverjaardag, de ander een huwelijksjubileum. Het klinkt hetzelfde, maar dat is het toch niet helemaal. Je huwelijksverjaardag, dat vier je elk jaar. Meestal ga je met je partner gezellig uit eten of geef je elkaar een cadeautje. Een huwelijksjubileum? Dan ben je een bepaald aantal jaren getrouwd. Een huwelijksjubileum vier je meestal om de vijf jaar, met als uitzondering het koperen huwelijk, dat vier je na 12,5 jaar. Vier je een huwelijksverjaardag meestal samen, een huwelijksjubileum wordt vaak wat groter aangepakt. Een vakantietrip voor het hele gezin of een feest voor familie, vrienden en buren.

  Kort samengevat: een huwelijksverjaardag is niet automatisch een huwelijksjubileum. Maar een huwelijksjubileum is wel altijd een huwelijksverjaardag!

  25 jaar getrouwd is zilver en….

  Maar hoe noem je de verschillende huwelijksjubilea ook alweer?

  Lees meer: huwelijksverjaardag of huwelijksjubileum

  kinderen feest cadeau vriendenboek

  50 jaar getrouwd? Dat is een gouden huwelijk!


  Zijn je ouders of je oma en opa binnenkort 25, 40 of misschien 50 jaar getrouwd? Dan zijn jullie als kinderen en kleinkinderen vast op zoek naar een geweldig cadeau. Voor een geweldig cadeau hoef je, als je dit leest, niet heel ver meer te zoeken. Als je hier klikt kun je door een prachtig voorbeeldboek van een gouden huwelijk bladeren. Maar over onze prachtige vriendenboeken gaan we het in deze blog niet hebben. We gaan het hebben over… speechen, liedjes, voordrachten, stukjes opvoeren. Moet dat dan bij een huwelijksjubileum? Wij zeggen volmondig…ja dat moet!

  speeches, liedjes, voordrachten; stukjes bij een gouden huwelijk? Wij zeggen ja!

  Een 50-jarig (of 25 – 40 of 60-jarig) jubileum is een mijlpaal en dan hoor je het jubilerende bruidspaar toch echt even in het zonnetje te zetten. Een speech, sketch, een lied, het maakt het gouden huwelijksfeest nog specialer. Daar geniet het bruidspaar van, de gasten en zeker ook, al is het soms even spannend, de kinderen en kleinkinderen. En een optreden hoeft niet lang te duren, 5 tot 10 minuten is ook goed.

  als je 50 jaar getrouwd bent dan kun je toch wel zeggen dat het echte liefde is

  Het is niet altijd even gemakkelijk, dat weten wij ook wel. Je moet wat verzinnen en uitwerken, samen oefenen, het kost allemaal tijd, maar uiteindelijk is het meer dan de moeite waard. Zijn jullie niet zo heel creatief? Kijk dan eens op internet, je komt vaak verrassend goede ideeën tegen. Want wie zegt dat je altijd het wiel moet uitvinden en je een goed idee niet mag kopiëren of er je eigen draai aan mag geven? Zo vonden wij bijvoorbeeld een tijdje geleden op youtube dit heerlijk filmpje. Het is gemaakt door de kleinkinderen van An en Jan (geweldig toch die combinatie van namen).

  Lees meer: 50 jaar getrouwd? Dat is een gouden huwelijk!

   schilderij vincent van gogh

  NIETS ARTISTIEKERS DAN HOUDEN VAN MENSEN

  'Ik heb het gevoel dat er niets echt artistieker is dan het liefhebben van mensen'

  Wist je dat deze woorden komen van één van onze grootste schilders Vincent van Gogh? Denk je aan Vincent van Gogh dan zie je zijn prachtige schilderijen voor je; de aardappeleters, het gele huis, de zonnebloemen, irissen en de sterrennacht. Maar bij Vincent van Gogh denk je meestal ook aan zijn, vaak treurige, levensgeschiedenis; de armoede, het afgesneden oor, een leven van miskenning, zijn psychische problemen en trieste dood.

  Van Gogh de mens

  Talloze schilderijen en een moeilijk leven daarmee associeer je Vincent van Gogh. Inspirerende woorden, dat is bij Vincent niet echt het eerste waar je aan denkt. Maar die kant was er zeker. Misschien komt het door zijn achtergrond. Voordat Vincent echt begon met schilderen is hij een tijdje predikant geweest in Engeland en België.

  Van Gogh de schrijver

  In zijn korte leven correspondeerde hij veel, vooral met zijn broer Theo. Er zijn meer dan 900 van zijn brieven bewaard gebleven, waarvan 659 aan zijn broer. Brieven met daarin woorden die tot nadenken stemmen en inspireren. We delen zijn gedachten graag met je.

  Lees meer: Niets artistiekers dan houden van mensen - Vincent van Gogh

  meisjes van 40 vriendenboek vriendenboekjeVriendinnenboek voor Meisjes van 40!

  Het was de titel van ons eerste echte vriendenboekje voor volwassenen en de inspiratiebron voor deze website.  Het was een heerlijk feel good invulboek waarin uitgebreid werd stilgestaan bij de onvergetelijke jaren ‘70 en ‘80. Jaren waarin je buiten nog kon stoepranden en elastieken. Toen je aan een ijsje van Caraco likte, Tjolk dronk en voor het eerst iets exotisch als een kiwi zag. De jaren waarin de eerste Story verscheen en de eerste Opzij. En natuurlijk de tijd van de onvergetelijke muziek van Doe Maar, Kim Wilde en een nog piepjonge Madonna. 
   
  40 jaar? Generatie Pragmatisch!
   
  Inmiddels zijn de meisjes van 40 die dat boek cadeau kregen alweer bijna meisjes van 50. Ben je 40 of bijna 40, dan heb je toch andere jeugdherinneringen en je hoort zeker bij een andere generatie. Geboren in 1978 dan ben je van de ‘pragmatische generatie’ (geboren tussen 1970 en 1985), ook wel de patat-generatie genoemd. We houden het liever bij de term, de pragmatische generatie. Klinkt een stuk verstandiger! Het is een generatie van keuzevrijheid, zelfontplooiing, levensgeluk en ‘Je eigen ding doen’. Je kunt hierover meer lezen via deze link.

  Lees meer: Vriendinnenboek voor Meisjes van 40!

  21jaar

  21e verjaardag? Steeds vaker een 21-diner!

  Binnen de jaarclubs en disputen van studentenvereniging is het echt wel ‘een dingetje’: het 21-diner. Word je 21, dan geef je geen ‘gewoon’ feest voor je vrienden maar je nodigt je jaarclub, je vrienden uit voor een diner bij je ouders thuis. Het 21-diner is een traditie onder studenten, maar wordt ook buiten de verenigingen steeds populairder.

  21 jaar een bijzondere leeftijd

  21 jaar is een bijzondere leeftijd. Je hoort nu echt officieel bij de volwassenen. Met 18 jaar ben je meerderjarig, maar met 21 ben je voor de wet onafhankelijk. Je ouders zijn wettelijk en financieel dus niet meer verantwoordelijk voor je. 21 jaar, dat mag worden gevierd en dat gebeurt steeds vaker met een 21-diner.

  21-diner op je 21e verjaardag?

  Ja dat kan, maar hoeft zeker niet. Het gebeurt heel regelmatig dat het een jaartje later wordt gevierd. Dat heeft meestal ook een praktische oorzaak; als jij 21 wordt worden je vrienden dat vaak ook. Dat worden dan wel heel veel 21-diners in een jaar tijd.

  Lees meer: 21e verjaardag? Steeds vaker een 21-diner