fbpx
Skip to main content

HEB JIJ EEN REÜNIE VAN JE SCHOOL? 10 TIPS

Best een beetje spannend zo’n reünie van je (basis)school, toch?

Je hebt elkaar misschien tientallen jaren niet gesproken, maar binnenkort is het dan zover. Je ziet na al die tijd je oud-klasgenoten of studiegenoten weer. Superleuk, maar vaak ook best spannend om elkaar na zo’n lange tijd weer terug te zien; herken je iedereen nog? Wat is er in ieders leven gebeurd? Heb je nog een klik?

Zie jij er een beetje tegenop? Wij hebben 10 tips voor je zodat je volop kunt genieten van het weerzien met alle oude bekenden.

genieten van je schoolreünie? Zo doe je dat! lees onze 10 tips

1. Zoek vooraf contact met je vroegere beste vrienden

Vroeger waren jullie beste vrienden, maar in de loop der jaren is het contact verwaterd. Jouw schooljaren waren waarschijnlijk in een tijd dat er nog geen sociale media beschikbaar was en laten we eerlijk zijn, dan is het best lastig om al die jaren contact te houden, hoe goed de vriendschap vroeger ook was. Tegenwoordig is dat anders, de meesten van ons zitten wel op Facebook of Insta, het zal waarschijnlijk niet heel lastig te zijn om elkaar te vinden. Als je vooraf even contact opneemt, even hallo zegt en vertelt dat je zin hebt om bij te praten tijdens de reünie, maakt het net even wat gemakkelijker op de dag zelf. Je stapt sneller op elkaar af. Bijkomend voordeel is dat je elkaar sneller herkent, omdat je weet hoe iemand er tegenwoordig uitziet en vice versa.

2. Blader door je oude fotoboeken

Heb je foto’s van je oude klas, een vriendenboekje, een adressenboekje of nog je oude agenda’s? Blader er vooraf nog eens op je gemakje doorheen. Op deze manier weet je weer hoe iedereen er toen uitzag en herinner je je ook de namen en de verhalen weer. Dat maakt de eerste gesprekken net wat gemakkelijker en je komt gelijk helemaal in de stemming. Tip: neem voor de reünie wat van die leuke oude foto’s mee.

3. Je partner meenemen?

Mmmm, misschien beter van niet. Natuurlijk is het prettig om niet alleen binnen te komen, maar als je er bent wil je toch je handen vrij hebben om met iedereen een praatje te maken zonder dat je zorgen maakt of je partner het wel naar zijn of haar zin heeft.

4. Wat doe ik aan?

Niets mis mee als je er op je mooist uit wilt zien, dat is heel normaal. Let er alleen wel op dat je outfit bij je past. Waarom zou je een jurk aandoen als je liever in broeken loopt? Een net pak dragen terwijl je je daar minder comfortabel in voelt? Of kiezen voor die mooie hoge hakken terwijl je ze na een uur het liefst weer uitschopt. Draag vooral iets waar je je mooi én comfortabel in voelt, dan voel je je vanzelf beter en zelfverzekerder. Een nieuwe outfit is daarvoor echt niet persé nodig (wat voor jou oud is, is voor je oud-klasgenoten hartstikke nieuw 😊). Maak je niet druk om je looks, je kaalheid, over je gewicht of je outfit. Als je één keer aan de praat bent met je vroegere klasgenoten zul je merken dat de jaren wegvallen en dat je de veranderingen niet ziet. Heb je het programma Memories wel eens gezien met Anita Witzier? Na jaren zien oud-geliefden elkaar weer en al zijn ze 80, ze vinden elkaar geen spat veranderd!

5. Laat rancunes thuis

Niet iedereen heeft zijn lagere, middelbare of studietijd als even leuk ervaren. Of misschien waren er klasgenoten die, laten we het vriendelijk houden, niet zo aardig waren tegen jou. Als je iemand tegenkomt die je destijds heeft gepest of beledigd, probeer dat dan van je af te zetten. De kans is groot dat de ander zich er niets meer van herinnert. Mocht dat wel zo zijn dan heeft degene daar nu misschien wel spijt van. Misschien is die vervelende oud-klasgenoot tegenwoordig gewoon een leuke man of vrouw. Probeer daarvoor open te staan en kijk niet door de bril van het verleden. Dat was vroeger, niet nu. En laten we eerlijk zijn, de meeste mensen zijn gewoon aardig.

6. Wees actief en integreer

Ga niet zitten wachten tot iemand naar je toekomt, maar loop zelf ook af op mensen. Er zal niemand zijn die dat raar of vervelend vindt. Het is tenslotte een reünie! Probeer met verschillende mensen te praten en niet alleen met je eigen vertrouwde groepje, hoe gezellig dat ook is. Praat ook met mensen waarmee je destijds minder contact had, dat kan zo maar verrassend leuk uitpakken. Wie weet maak je wel nieuwe vrienden. Zie je iemand alleen staan, begroet hem of haar en knoop een praatje aan. Probeer te mengen. Ben je met iemand uitgepraat of heb je geen klik, dan loop je gewoon door naar een ander. Dat is niet onbeleefd, daar is een reünie nou net voor, om met meerdere klasgenoten te praten. Tip: stel je altijd even voor, verwacht niet dat iedereen je gelijk herkent of gelijk je naam weet.

7. Waar praat je over?

Houd het luchtig! Geen verhitte discussies over politiek of andere actuele onderwerpen waar veel mensen een uitgesproken mening over hebben (Sinterklaas om maar een onderwerp te noemen). De gesprekken zullen vaak vanzelf wel gaan over vroeger; weet je nog die juf of meester, herinneringen aan feestjes, kamp of sportdagen. #sweetmemories. Ben je even uitgepraat, vraag een ander hoe het hem of haar is vergaan in het leven en luister ook. Tuurlijk kun je zelf ook verhalen vertellen, maar probeer niet alleen te ‘zenden’ en kom niet in de verleiding om te gaan opscheppen, hoe goed je het ook hebt. Daar prikt iedereen gelijk doorheen en er is ook niet echt iemand die dat waardeert. Tip: zijn er leraren van vroeger aanwezig? Knoop een gesprek met ze aan. Vinden ze leuk en ze hebben vast ook mooie verhalen over vroeger.

8. Voorzichtig met alcohol

Lekker bijpraten onder het genot van een wijntje of een biertje. Heerlijk. Maar pas op, als iedereen een rondje haalt kan het snel gaan. Ken je grenzen, je wilt niet iets doen waar je later spijt van krijgt.

9. Laat nog wat van je horen

Heb je een fijn gesprek gehad met iemand, wil je contacten niet (weer) laten verwateren? Stuur de week na de reünie een berichtje dat je het leuk vond om hem of haar te hebben gesproken. Het is sowieso attent, maar wie weet blijven jullie wel contact houden omdat er een klik is en je weet nooit wat voor leuks dat in toekomst weer brengt. Tip: vergeet niet de organisatoren te bedanken. Zij hebben er waarschijnlijk best wel wat tijd ingestoken, altijd leuk als je laat blijken dat je dat waardeert.

10. Maak met oud-klasgenoten als herinnering een vriendenboek

Een reünie, zeker als het gezellig is, is helaas ook vaak zo weer voorbij. Wil je nog wat langer nagenieten of wil je juist alvast in de stemming komen voor de reünie? Maak samen met al je oud-klasgenoten jullie eigen reünieboek. Hartstikke leuk om samen te maken en een geweldig boek om nog regelmatig door te bladeren. En die klasgenoten die je tijdens de reünie niet hebt kunnen spreken? Daarover lees je alsnog alles in het reünie-vriendenboek. En.... qua prijs hoef je het ook niet te laten. 

voorbeeld vriendenpagina vriendenboek schoolreünie

reunie school boek vriendenboek

reunie school vriendenboek boek

Maak je vriendenboek voor een reünie nog mooier met...

.....onze fotobladen, sfeerbladen of jaaroverzichten

Reünie rëunieboek vriendenboek jaaroverzicht schooljaar sfeerblad 2

tips, reunie

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social Media