CORONAJAAR 2020, HEEL VEEL NIEUWE WOORDEN
Jaar 2020 het klonk zo magisch
Wie had in januari van dit jaar ooit gehoord van een anderhalvemetersamenleving, voetgroet, intelligente lockdown of blokjesverjaardag? Het jaar 2020, het klinkt, of beter gezegd klonk, zo mooi, zeker als je van cijfertjes houdt. Het begon gelijk goed in februari met 02022020, voor het eerste in 18 jaar weer een palindroomdag (woorden of cijfers die achterstevoren hetzelfde zijn zoals ‘neven’, ‘lepel’ of de naam ‘Anna’). De laatste keer dat we een palindroomdag hadden was op 20 februari 2002 (20022002). De volgende palindroomdag? Die gaan de meesten van ons niet meer meemaken, die vindt nl. pas plaats over iets meer dan 100 jaar, op 1212121 oftewel 12 december 2121. Ook als trouwjaar beloofde 2020 bijzonder te worden, je huwelijksdag vieren op 02-02-2020, 20-02-2020 of 10-10-2020? Dat was speciaal. Maar het liep allemaal heel anders, veel aanstaande bruidsparen moesten hun trouwdag vooruitschuiven, soms wel tweemaal.
Inmiddels weten we allemaal wel dat dit jaar niet meer de magische en veelbelovende klank heeft dan een maand of tien geleden, toen we op 31 december 2019 met z’n allen vrolijk het oude jaar uitluidden. Het is een jaar geworden met meer downs dan ups, een jaar van aanpassen, nieuwe regels, thuiswerken, dichte scholen, gesloten restaurants en feestjes die niet kunnen worden gevierd. Het is ook het jaar van heel veel nieuwe woorden. Nieuwe woorden, maar ook woorden die we nog niet zo lang geleden zelden gebruikten. Woorden als pandemie, handgel of aerosolen, hoe vaak gebruikten we die voor 2020? 2020, het jaar dat zo beloftevol begon, werd een jaar van grote veranderingen, van tegenvallers, soms lichtpuntjes en een jaar van wennen aan al die veranderingen.
Coronajaar in beeld
Ook wij hadden aan het begin van dit jaar niet voorzien dat we ons zouden bezig houden met corona, maar in april kwamen al de eerste vragen. Een sfeerblad voor groep 8 met een tijdslijn over corona. Eerlijk gezegd twijfelden we toen wel, maar we begrepen de vragen ook. Op het schooljaar van de 8ste groepers hebben de coronamaatregelen erg veel invloed gehad. Ook de laatste maanden waren er regelmatig verzoeken om extra sfeerbladen. De eindredacteuren van onze vriendenboeken willen graag een pagina kunnen toevoegen over corona; vooral omdat het niet weg te denken valt bij het jaar 2020. We hebben daarom een sfeerblad met de meest voorkomende coronawoorden gemaakt en een sfeerblad met foto’s.
Vanzelfsprekend hebben we niet alle nieuwe woorden en uitdrukkingen kunnen gebruiken, want dat zijn er nogal wat. Een aantal voorbeelden van coronawoorden die je ongetwijfeld de laatste maanden vaker hebt gehoord:
voetgroet – coronamelder-app – coronakapsel – hoestschaamte – het irma effect – mondkapjesadvies – coronateststraat – covidiots – anderhalvemeterpolitie – was je handen stuk – een grapperhausje doen – coronadate – kuchscherm – coronamoeheid – coronababy – ellebooggroet – zorgapplaus – amateurviroloog – coronahamsteren – coronadiploma – contactberoepen – raamzwaaien – anderhalvemetersamenleving – collectieve immuniteit – coronaproof – coronaboete - niezen in je elleboog – ouderenuurtje – coronateststraat – coronahoester - corona-update – coronakilo’s – coronahamsteren – mondkapje en social distancing.
Voorbeeld Sfeerblad Corona Vriendenboek
Sfeerbladen zijn, net als de jaaroverzichten en fotobladen, een extra toevoeging voor je vriendenboek. Op deze manier maak je een vriendenboek nog persoonlijker en helemaal af.