15 LICHTPUNTJES IN CORONATIJD
Corona geeft stress en zorgen, maar er zijn ook positieve effecten
Sinds dinsdag zit Nederland in een strikte lockdown. We waren dit jaar al gewend aan beperkingen en een nieuwe manier van leven, maar met de feestdagen in aantocht is het toch best even extra slikken. Er zijn zorgen, maar ook stress, over (groot)ouders die niet kunnen worden uitgenodigd voor de feestdagen, de te hoge werkdruk voor de zorgmedewerkers, banen en bedrijven die op de tocht staan, minder inkomsten voor zzp’ers, kinderen die niet naar school kunnen, niet kunnen afspreken met vrienden, niet de dingen kunnen doen die je leuk vindt en daarnaast zijn er zorgen en angsten over corona zelf. Er is dit jaar weinig te vieren, er zijn te veel mensen overleden aan het virus, te veel mensen met verdriet. De wereld is voor altijd veranderd en daar moeten we ons aan aanpassen. Maar, vroegen wij ons af, zijn er ook onverwachte positieve effecten van dit coronajaar. Heeft het ons, naast veel ellende, ook wat gebracht voor nu en misschien voor de toekomst?
De 15 lichtpuntjes van dit coronajaar
1. Files opgelost
Ooit gehoord van filezwaarte? Filezwaarte is de lengte van een file x de duur van een file. Vorig jaar was de filezwaarte 250.000. Een stijging van 17% ten opzichte van 2018. Misschien zegt het getal je niet zo heel veel, maar als je kijkt naar het cijfer van dit jaar, dan ligt dat echt stukken en stukken lager. In oktober was de filezwaarte 35.000. Logisch, want door het massale thuiswerken zijn er veel minder auto’s op de weg. Maar minder files, dat levert heel veel voordelen op waar je misschien niet direct bij stil staat. Voordelen van het feit dat er geen of minder files zijn: geen stress bij automobilisten, op tijd bij afspraken, meer tijd voor andere zaken, minder ongelukken, minder lawaai, minder uitlaatgassen, minder slijtage snelwegen en voor de toekomst minder opoffering van natuur voor de aanleg van nieuwe snelwegen.
Goed voor de natuur, de portomonnee en de gezondheid.
Wist je dat 8 procent minder verkeer, 50 procent minder files betekent? De verwachting is dat het thuiswerken, ook na corona, een blijvertje is, dus die 8% minder verkeer zou zomaar eens kunnen lukken en dan zijn al die voordelen van het verminderd autogebruik blijvend.
2. Een positieve boost voor de natuur
Geen woon-werk verkeer, geen files, geen containerschepen en cruiseschepen op zee, minder vliegen, kantoren die niet verwarmd of geventileerd hoeven te worden, fabrieken die stillagen; het zorgde en zorgt voor minder CO2-uitstoot, met als gevolg een betere luchtkwaliteit.
Wist je dat een cruiseschip gemiddeld evenveel zwaveldioxide per dag uitstoot als 376.030.220 auto’s, evenveel stikstofoxiden als 421.153 auto’s, evenveel fijnstof als 1.052.885 auto’s, en evenveel kooldioxide als 83.678 auto’s? Best schrikken toch?
Wist je ook dat het gezang van de vogels rijker en zachter ging klinken maar toch over grotere afstanden hoorbaar was.
3. Bewuster van ons gedrag
We beseffen ons, zeker na dit jaar, steeds beter dan ons gedrag consequenties heeft voor het milieu. Automatisch goedkoop een vliegtuig pakken voor een weekendje Barcelona voelt steeds meer als ‘not done’. Of we ons dat ook blijven realiseren nadat corona voorbij is, is de vraag, maar de eerste stappen zijn gezet om op een andere manier naar onszelf en de effecten van ons gedrag te kijken.
4. Geld (be)sparen
Niet naar de film, theater, pretparken, minder op vakantie, niet uit eten gaan, het zijn leuke dingen die we moeten missen. Maar het heeft ook een positief effect, het is goed voor je portemonnee!
5. Huisje, boompje, beestje
Het zal niet vaak zijn voorgekomen dat ouders gedurende een jaar zoveel tijd hebben doorgebracht met hun kinderen. Die quality time waar we het altijd over hebben, daarvan hebben ouders met kinderen in 2020 in overvloed kunnen genieten. Het zal vast af en toe niet zijn meegevallen, maar we hadden dit jaar wel alle ruimte om samen te wandelen, spelletjes te doen, een puzzel te maken, samen een film te kijken, te koken en uitgebreid aan tafel te zitten en te praten. De simpele dingen van het leven, we hadden er ineens tijd voor.
6. Contact met je buren
Meestal ken je je buren wel, maar door de drukte van alledag bleef het bij de meesten van ons toch vaak bij een vriendelijke groet. Nu iedereen vaker thuis is, maak je veel gemakkelijker contact met je buren en dat kan zo maar het begin zijn van nieuwe vriendschappen.
7. Wat wil ik nu echt? Je prioriteiten (her)evalueren
Voor het tijdperk corona waren de dagen bijna automatisch gevuld door werk, gezin, uitjes, sporten, familie en vrienden. Er bleef weinig tijd over voor zeg maar ‘nadenken over het leven’. De coronacrisis gaf en geeft de mogelijkheid om na te denken over wat jij belangrijk vindt, de prioriteiten in je leven te herevalueren.
8. Ideeën uitwerken
Ken je dat, dat je rondloopt met een idee voor een bedrijf, misschien het schrijven van een boek of een muziekstuk? Dat idee dat blijft zeuren in je achterhoofd, maar waarvoor je nooit echt de tijd hebt gehad of genomen om ermee aan de slag te gaan? Bij het herevalueren van je prioriteiten kan het uitwerken van een idee zomaar eens bovenaan je prioriteitenlijst komen te staan.
9. Iets nieuws leren of een vaardigheid perfectioneren
Altijd al iets nieuws willen leren of een vaardigheid perfectioneren? Het leren van een nieuwe taal, een instrument bespelen, breien, borduren, schilderen, schrijven of het volgen van een online wijncursus, er zijn ontzettend mogelijkheden om iets nieuw op te pakken. Maar je kunt vaardigheden die je al hebt ook verbeteren. Dat mondje Frans dat je spreekt, die dansoefening die maar niet lukt of die push-ups die je veel te zwaar vindt. Er is ruimte voor oefenen, oefenen, oefenen.
10. Niets doen en je er ook niet slecht over voelen
Druk, druk, druk, te weinig uren in een dag. Van alles moeten, altijd onderweg naar ‘iets’. Het kan even niet en het hoeft ook even niet. De druk van een volle agenda is helemaal weg. Dit geeft veel minder druk en minder stress. Relaxen, ontspannen, even niksen, het mag en kan dit jaar gewoon.
11. Gezondheid
Thuisblijven betekent minder kans op corona, maar ook minder kans op griep en verkoudheid. Al die hoestende en snotterende collega’s die je anders op kantoor ziet, die zitten nu ‘veilig’ thuis achter hun computer. Je bent geen tijd kwijt aan woonwerk-verkeer en dat geeft je ook extra tijd voor het bereiden van een gezonde maaltijd, een fikse wandeling, een rustige meditatie of een stevige work-out.
12. Minder criminaliteit
Ben je veel thuis, dan zal er niet zo snel ongemerkt een dief bij je naar binnen wandelen. Nu we ook niet kunnen shoppen is er minder kans dat je in aanraking komt met zakkenrollers, iemand die er met je tas vandoor gaat of op pinpasfraude.
13. Zijn wie je bent
Op kantoor, tijdens feestjes, zijn we, bewust of onbewust, toch vaak bezig met de indruk die we maken op anderen. Als je thuis bent speelt dat allemaal niet of in ieder geval veel minder. Je kunt thuis 100% jezelf.
14. Van crisis naar kansen en oplossingen
Een land dat in lockdown gaat, het stimuleerde mensen privé en zakelijk tot innovatieve, creatieve en hartverwarmende initiatieven, ideeën en oplossingen. Mensen lieten zich niet uit het veld slaan, gingen door en bedachten van alles. Online optredens van muzikanten, leerkrachten die binnen een mum van tijd online les konden geven, restaurants die maaltijden bezorgen, bibliotheken die een boekenpakket voor je samenstellen, online pub quizzen, drive-through kerstmarkten, bedrijven die zich specialiseren in borrelpakketten, de creatieve première van de film ‘de slag om de Schelde’ (30 vertoningen op één dag), balkoningsdag, de creatiefste mondkapjes en nog heel veel meer.
15. Lief zijn voor elkaar
Meer eenzaamheid, feestjes die niet doorgaan, een collega die geen afscheid kan nemen als hij of zij met pensioen gaat, mensen die niet naar buiten kunnen of durven om boodschappen te doen. Er zijn heel veel mensen die op zo’n moment naar oplossingen zoeken en er voor een ander zijn; jongeren die boodschappen doen voor ouderen, initiatieven om te zorgen dat eenzame mensen of mantelzorgers regelmatig worden gebeld, bloemen en applaus voor zorgverleners, collega’s die regelen dat een mede-collega een coronaproof afscheid krijgt als hij met pensioen gaat, vriendinnen die de mama in spé met een online babyshower in het zonnetje zetten, kinderen die ouders verrassen met een vriendenboek vol met felicitaties, wensen en foto’s van alle vrienden en familieleden (😊 dat zien wij natuurlijk dagelijks, al die prachtige boeken die worden gemaakt omdat feesten en borrels niet doorgaan). Mensen geven aandacht, willen laten zien dat ze betrokken zijn, van hun dierbaren houden of tonen dat ze dankbaar zijn.
2020, het jaar van het vele thuis zijn, het is een jaar waar we in de toekomst nog vaak over zullen praten en waarover wij onze kinderen en kleinkinderen ongetwijfeld gaan vertellen. Het was een moeilijk jaar, maar er zijn lichtpuntjes. Wat zijn voor jou de positieve veranderingen van dit jaar?
Wil je ook een vriendenboek als coronaproof cadeau? Kijk dan snel bij onze voorbeeldboeken of vriendenboeken thema's.
Voorbeeld vriendenpagina vriendenboek pensioen collega
Sinds april 2020 hebben wij nieuwe software met veel nieuw opties en veel nieuwe designs. Wij merken dat met name het feit dat de lettertekens worden geteld per vriendenpagina en niet per vraag, zoals in het verleden met onze oude software, een enorme meerwaarde heeft. Een herinnering, een wens of tips voor het pensioen, het hele verhaal kan worden gedeeld en hoeft niet te worden samengevat in twee regels. Het zorgt ervoor dat een gezamenlijk boek nog persoonlijker is.