fbpx
Skip to main content

40 WEETJES OVER 65 JAAR EN GEBOORTEJAAR 1956

Vier jij je 65e verjaardag in 2021?

Meer weten over het boeiende 1956 en Happy 65? Lees onze blog met 40 leuke, interessante, boeiende en inspirerende weetjes en feiten over én voor iedereen die in 2021 zijn 65e verjaardag viert. Veel leesplezier!

40 x 65 jaar

1.  Gelukkig zijn begint bij 65

Wist je dat 65 tot en met 79 de leeftijd is waarop mensen het gelukkigst zijn? Volgens een Brits onderzoek is deze leeftijdscategorie gelukkig en tevreden en heeft men het gevoel dat het leven de moeite waard was. Je zou kunnen zeggen, het goede leven begint bij 65. Klik even op deze link dan zie je ook nog een video van de 113-jarig Gladys Hooper. Als haar gevraagd wordt wat het geheim van geluk is: ‘be together, work and play together’.   

2. Welgeteld

65 JAAR, je loopt inmiddels al een aardig tijdje mee. Reken even met ons mee, 65 jaar is:
 
780 MAANDEN
3.392 WEKEN
23.741 DAGEN
569.778 UREN
34.186.670 MINUTEN
2.051.200.190 SECONDEN

3. Hierperdepiep Hoera voor 217.000 65-jarigen

Elke dag zijn er meer dan 47.000 mensen jarig. Gemiddeld 594 mensen vieren dagelijks hun 65e verjaardag.
In 2021 worden in totaal 109.000 vrouwen en 108.000 mannen 65 jaar.

4. Generatie X, Generatie Nix, Verloren Generatie

Geboren tussen 1956-1970 dan hoor je bij de voorhoede van generatie X, ook vaak de verloren generatie genoemd. Je maakte de oliecrisis en de autoloze zondagen heel bewust mee. De eerste minirokken verschenen halverwege de jaren ’60 toen jij nog op de basisschool zat. Je liep waarschijnlijk al op jonge leeftijd zonder je ouders naar school en dat kon ook veilig. Je speelde veel buiten; stoepranden, rolschaatsen, tollen, voetballen, bokspringen, elastieken, skelteren, vliegeren het kon gewoon op straat. Je ouders kochten een mooie schooltas voor je toen je naar de middelbare school ging, maar die ruilde je al snel in voor een pukkel die je dan vol kladderde met tekeningen en teksten. Precies toen jij naar de middelbare school ging trad de Mammoetwet in werking; de mulo werd mavo, de hbs havo en er kwam naast het gymnasium een atheneum. Ook nieuw in schooljaar 1968: je begon als brugpieper in een brugklas en na het eerste jaar werd gekeken welke opleiding het beste bij jou paste. Tegen de tijd dat je een baan zocht was er sprake van grote jeugdwerkeloosheid. Het was crisis en er was weinig ruimte op de arbeidsmarkt voor de jongeren. Een universitaire studie was in die tijd zeker geen garantie op een baan, je was te duur, men had liever een praktische en goedkopere hbo’er. Uitgaan deed je graag, vooral naar een bruine kroeg of de disco. In het weekend ging je los op de muziek va o.a. Prince (purple rain), Bruce Springsteen (dancing in the dark), Duran Duran (the reflex), Spandau Ballet (only when you leave), Opus (live is live), Madonna (Papa don’t preach) Simple Minds (don’t you), Banarama (Venus), Billy Ocean (when the going gets tough), the Bangles (walk like an Egyptian), VOF de Kunst (een kopje koffie), Michael Jackson (Bad), Tina Charles (Dance little lady dance), Gloria Estafan (can’t stay away from you), Eddy Grant (Gimme hope Joánne), Cindy Lauper (Girls just want to have fun), Nena (99 luftballons), Phil Collins (You can’t hurry love), Donna Summer (State of Indenpence), Boys Town Gang (can’t take my eyes off you) en niet te vergeten onze eigen Shorts met Comment ça va en Toontje lager met Stiekem gedanst
 
X’ers worden gezien als praktisch, zeuren niet, zijn flexibel, nuchter, zelfstandig, gedreven, gaan problemen niet uit de weg en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze hebben de digitale veranderingen meegemaakt en kunnen daar ook goed mee uit de voeten. 

5. De nieuwsgierige aap

Volgens de Chinese Astrologie is 1956 het jaar van de Aap. ‘Apen’ zijn nieuwsgierig, behulpzaam, fantasierijk, slim, humoristisch, makkelijke praters, onafhankelijk, levendig en alert.

6. Ook geboren in 1956

Ferdi Bolland, Piet Paulusma, Vivian Boelen, Tom Hanks, Bob Saget, Carrie Fisher †, Mel Gibson, La Toya Jackson, Geena Davis, David Copperfield, Kim Cattrall, Rita Wilson, Kenny G,  Arsenio Hall, Andy Garcia, Cynthia Rhodes, Linda Hamilton, Dana Delany, Sela Ward, Bo Derek, Imelda Staunton, Sylvia Millecam †, Tineke Verburg †, Björn Borg, Marga Bult, Dee Dee, Jerry Hall, Dennie Christian, Clairy Polak, Anja Winter, Martina Navrátilová, Marion Koopmans, Denise Jannah, Peter R. de Vries, Nigel Kennedy, Hans van Breukelen en Annette van Trigt.

7. populairste babynamen in 1956

De top 5 van meisjesnamen wordt aangevoerd door Maria, gevolgd door Johanna, Anna, Elisabeth en Wilhelmina. Cornelia, Catharina, Hendrika, Petronella en Adriana maken de top-10 compleet.
 
De top 5 namen voren de jongen zijn Johannes, Jan, Cornelis, Hendrik en Petrus. Willem, Wilhelmus, Gerardus, Pieter en Antonius maken de top-10 van de jongens compleet.
 
Vergelijk je dat met de populairste babynamen van 2021, zoals Sem, Noah, Lucas, Tess, Sophie en Emma dan is wel wat veranderd in de loop van 65 jaar 😊.

8. zoveel mensen op dit kleine stukje aarde

In jouw geboortejaar, 1956, telde Nederland 10,851,924 inwoners (nu 17.5 miljoen). De gemiddelde leeftijd was in 1956 ongeveer 31 jaar. Nu is de gemiddelde leeftijd 11 jaar hoger, maar liefst 42,5 jaar.
 
Wereldwijd waren er in 1956 ruim 2.8 miljard mensen. We wonen met meer dan 7,8 miljard mensen op onze planeet Aarde. Als je hier klikt kun je precies zien hoeveel er mensen er per seconde bijkomen.

9. de AOW is ook 65 jaar

In 1956 wordt de Algemene Ouderdoms Wet (AOW) wettelijk geregeld en krijgt elke 65-jarige en ouder vanaf 1 januari 1957 een financiële ondersteuning van de overheid. De AOW bedraagt destijds 804 gulden per jaar voor alleenstaanden en voor gehuwden 1.338 gulden.
 
Ben je geboren tussen 1 januari en 1 juni 1956 dan gaat AOW met 65 jaar niet meer op, je ontvang met 67 jaar en 7 maanden officieel voor het eerst AOW. Vanaf 1 juni is dat 67 jaar en 10 maanden.

10. de eerste vrouwelijke minister

In 1956 werd voor het eerst een vrouwelijke minister benoemd. Marga Klompé wordt minister Maatschappelijk Werk. Ze is de eerste vrouw die de eretitel minister van Staat krijgt. Marga Klompé is belangrijk geweest voor onze verzorgingsstaat. Ze bracht in 1963 de Algemene Bijstandswet tot stand en als minister van Cultuur was ze verantwoordelijk voor de Omroepwet. Marga Klompé begon haar carrière als docent scheikunde en promoveerde ook op dat gebied. Tijdens de oorlog was ze actief als koerier van het verzet. 

11. Eerste en Tweede Kamer

Het aantal volksvertegenwoordigers in de Eerste en Tweede Kamer wordt met 50% uitgebreid. De Eerste Kamer gaat van 50 naar 75 volksvertegenwoordigers en de Tweede Kamer van 100 naar 150. 

12. Muziek Expres

Als je 65 bent dan ken je ongetwijfeld het popblad Muziek Expres. De eerste uitgave verscheen op 1 januari 1956. Tot december 1989 verscheen het blad elke maand. Halverwege de jaren zeventig was Muziek Expres het aller populairste popblad. Op het hoogtepunt verkochten ze 375.000 exemplaren in de maand. Groter dan bijvoorbeeld het magazine Linda dat ongeveer 250.000 exemplaren verkoopt per maand. Oprichter van Muziek Express was Paul Acket. Ken je vast nog wel van het North Sea Jazz Festival.

13. Rock around the Clock

De Rock & Roll film Rock around the Clock, met in de hoofdrollen de zanger Bill Haley & his Comets, zorgde in veel bioscopen wereldwijd voor spontane danspartijen. Maar er braken ook relletjes uit met als gevolg dat de film in sommige steden werd verboden. De burgemeester van Leeuwarden besloot de film te verbieden. Zijn Apeldoornse collega volgde al snel. In Gouda werd de film vertoond zonder geluid om problemen te voorkomen. Wat de kranten destijds schreven over is best hilarisch, het hele verslag kun je hier lezen

14. Heartbreak Hotel

Well, since my baby left me
Well, I found a new place to dwell
Well, it's down at the end of Lonely Street
At Heartbreak Hotel
 
Heartbreak Hotel, de debuutsingel van the King, Elvis Presley, verschijnt op 27 januari 1967. Het tijdschrift Billboard prees het nummer als "een sterk bluesitem verpakt in een krachtige stijl en met een geweldige beat’. Heartbreak Hotel werd echter minder positief ontvangen door de Britse muziekpers. De New Musical Express schreef: ‘Als je goede zang waardeert, denk ik niet dat het je zal lukken om deze plaat helemaal uit te horen’. Heartbreak Hotel werd een groot succes, stond 27 weken in de Amerikaans top 100 en behaalde de nummer 1 positie. Ook in Engeland was het nummer succesvol met een tweede plaats in de top 100.

15. Het allereerste Eurosongfestival

Op 24 mei vindt voor de allereerste keer het Eurosongfestival plaats. Maar liefst 7! Landen deden mee: België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, de Bondsrepubliek Duitsland en Zwitserland. Elk land deed mee met twee liedjes. Refrain, gezongen door Lys Assia, die Zwitserland vertegenwoordigde, was het winnende lied. Klik hier voor het winnende liedje. De Nederlandse inzending was De vogels van Holland gezongen door Jetty Paerl.

16. Least likely to succeed

Gene Hackman en Dustin Hoffman volgden dat jaar samen acteerlessen. Hun klasgenoten verkozen hen tot ‘Minst Waarschijnlijk Succesvol’. Die klasgenoten….. die hadden er kijk op.

17. Society Huwelijk

De populaire Amerikaanse actrice Grace Kelly stapt in het huwelijksbootje met prins Rainier van Monaco. Naar verluid zou de familie van Grace Kelly een bruidsschat van 2 miljoen dollar hebben betaald voor het sprookjeshuwelijk. 

18. Diamonds are forever

Van James Bond schrijver Ian Fleming verschijnt het boek Diamonds are forever. Inmiddels zijn vierde boek over James Bond, na Casino Royale (1953), Live and Let Die (1954) en Moonraker (1955). In totaal schreef hij 14 keer over James Bond; my name is Bond, James Bond; shaken not stirred. De eerste verfilming verscheen in 1962 met acteur Sean Connery in de hoofdrol. Ursala Andress was de allereerste Bond girl. De successen van de films zou Ian Fleming niet echt meemaken, hij overleed in 1964. 

19. Yatzee

Hoewel er al variaties van dit dobbelspel bestonden, werd Yahtzee officieel op de markt gebracht in 1956 door Edwin S. Lowe. Van het spel worden jaarlijks 50 miljoen exemplaren verkocht. Dat zijn toch wel heel veel dobbelstenen.

20. Play Doh

Ken je vast wel de klei waarmee je kunt boetseren, Play Doh. Voor het eerst op de markt gebracht in jawel 1956. Het was oorspronkelijk bedoeld als behangreiniger, tot men ontdekte dat kinderen ermee speelden.

21. de start van een mooie traditie

De traditie van de Olympische slotceremonie, waarbij atleten samenkomen en feestvieren, begon op de Spelen van 1956. Dit op voorstel van de 17-jarige Chinese student, John Wing, die dacht dat het idee de vele politieke spanningen tijdens die Spelen zou kunnen doen verminderen. Goed idee want op dat moment stond de wereld in brand.

22. De wereld stond in brand

Opstand in Polen, de Hongaarse opstand, de Russische invasie in Hongarije, de Egyptische president Nasser nationaliseert het Suezkanaal (gedeeltelijk in bezit was van een Frans-Britse maatschappij), de Cubaanse revolutie onder leiding van Fidel Castro begint, er zijn acties tegen rassensegregatie in Amerika, Afrikaanse landen streden om onafhankelijkheid (Soedan, Tunesië en Marokko werden dat jaar onafhankelijk); de wereld was in opstand.

23. De vijf van Leeuwarden

Onder barre omstandigheden wordt op 14 februari een Elfstedentocht gereden. Jeen Nauta, Maus Wijnhout, Aad de Koning, Anton Verhoeven en Jan van der Hoorn kwamen na 170 kilometer schaatsen tegelijkertijd hand in hand juichend over de finish. Ze hadden samen een zware tocht afgelegd en wilden op het laatste moment niet tegen elkaar strijden. Nederland was verdeeld, de ene helft vond het heel sportief, de andere helft vond dat er gevochten had moeten worden voor de overwinning. Het Elfstedenbestuur besloot geen huldiging te houden en geen prijzen uit te reiken aan de vijf winnaars. Tot diskwalificatie kwam het niet. De vijf mannen hebben nooit verteld wie het initiatief had genomen. Ze werden vrienden voor het leven. 

24. Eredivisie Voetbal

Op 2 september ging de Eredivisie Voetbal van start. Voor het eerste speelden de 18 sterkste clubs tegen elkaar. Twee punten voor een gewonnen wedstrijd, een punt voor gelijk spel. Ajax werd landskampioen met vier punten voorsprong op nummer twee Fortuna '54. Andere clubs die meespeelden waren SC Enschede, PSV, MVV, VVV, Feijenoord, Sparta, NAC, DOS, Rapid JC, NOAD, BVC Amsterdam, GVAV, BVV, Elinkwijk, Willem II en Eindhoven

25. de eerste supercomputer

In september bracht IBM de 305 RAMAC op de markt, de eerste 'SUPER'-computer met een harde schijf. De harde schijf woog meer dan een ton en sloeg 5 MB aan gegevens op.

26. Meer technische ontwikkelingen

Tefal komt met de eerste pannen die niet ‘plakken’, de welbekende tefal pannen. Zwart-wit draagbare televisietoestellen komen op de markt in de USA, de eerste transatlantische telefoonkabel wordt in gebruik genomen en de eerste commerciële videorecorder, de VR-1000 van Ampex Corp, wordt verkocht.

27. TU 65 jaar

28. vliegveld Rotterdam

Op 1 oktober wordt vliegveld Rotterdam officieel geopend. Tien dagen daarvoor krijgt het vliegveld echter een onverwachte bezoeker. Op 7 september 1956 om 18:08 uur landt de Deense zakenman Grum. Hij had het vliegveld op de luchtvaartkaart gezien maar zich niet gerealiseerd dat het nog niet open was.

29. De eerste autoloze zondagen

Als 65-jarige maakte je in 1973 van de vorige eeuw bewust de autoloze zondagen mee. Rolschaatsen en fietsen op de snelweg, je kent de foto’s ongetwijfeld. Wist je echter dat in jouw geboortejaar ook autoloze zondagen waren? Dit vanwege de Suezcrisis. De autoloze zondagen duurden van 25 november 1956 tot en met 20 januari 1957. 

30. Van limonade naar frisdrank

De Bond van Nederlandse Bierhandelaren en Mineraalwaterfabrikanten start een campagne ‘drink fris’. Het woord "frisdrank" wordt geïntroduceerd, een vertaling van het Engelse "soft drink". Tot die tijd werd er in Nederland altijd over limonade gesproken.

31. Handelingsonbekwaamheid vrouwen opgeheven

Op 14 juni 1956 werd een wetwijziging ingevoerd, die officieel inging op 1 januari 1957, waarin een getrouwde vrouw in Nederland van handelingsonbekwaam naar handelingsbekwaam ging. En dat betekende nogal wat. Voordat die wet in werking ging mochten getrouwde vrouwen niet zelfstandig een overeenkomst sluiten; als getrouwde vrouw bijvoorbeeld een bankrekening openen of een verzekering afsluiten, dat kon niet. Dit kon alleen met medewerking van de man. Een getrouwde vrouw kreeg huishoudgeld en daar kon ze dan de bakker en de slager mee betalen. Als de vrouw een baan had als ze trouwde moest ze ontslag nemen. Sowieso werd een getrouwde werkende vrouw als een schande gezien want de man kon haar blijkbaar ‘niet onderhouden’. Destijds werd het dan ook vrij gewoon gevonden dat een getrouwde vrouw niet werkte. Een wereld van verschil in een periode van 65 jaar.

32. Onthulling Nationaal Monument op de Dam

Op 4 mei 1956 onthult koningin Juliana het Nationaal Monument op de Dam. Voor die tijd werden er verschillende herdenkingen georganiseerd in Nederland. Vanaf 1957 waren Koningin Juliana en prins Bernhard elk jaar aanwezig bij de Nationale Herdenkingen op de Dam. Destijds nog 's middags om 16.00 uur. Sinds 1988 is de Nationale Herdenking om 20.00 uur.

33. Greet Hofmans affaire

Het Duitse blad der Spiegel publiceert over de (pacifistische) invloed van gebedsgenezeres Greet Hofmans op koningin Juliana. Er gaan geruchten over een scheiding tussen Juliana en Bernhard en een mogelijke opvolging door prinses Beatrix. Minister-president Drees ontkent alles tijdens een persconferentie. Achteraf bleek dat der Spiegel getipt was door prins Bernhard. In de Nederlandse pers is in die tijd nooit aandacht besteed aan deze affaire. 

34. De Snoek

1956, toen buiten spelen nog heel gewoon was omdat er slechts 282.000 auto’s reden in Nederland; 26 auto’s per 1000 inwoners. Er zijn op dit moment 8.5 miljoen auto’s ongeveer 500 auto’s per 1000 inwoners. De DS19, oftewel de Snoek, wordt dat jaar op de AutoRai in Nederland getoond. De auto kostte destijds ongeveer 11.000 gulden. Fan van De Snoek? Lees dan zeker even het verhaal over deze auto op ‘Andere Tijden’. 

35. Biljetten van een gulden

Tot 1956 kon je in Nederland betalen met een bankbiljet van een gulden. In 1956 worden deze biljetten vervangen voor munten van 1 gulden.

36. Televisie kijken deed je samen met je buren

In 1956 staan er 26.000 geregistreerde televisietoestellen in ons land. De televisiezendtijd wordt dat jaar uitgebreid tot tien uur per week. In januari wordt voor het eerst het journaal uitgezonden. Dat jaar was er nog geen journaallezer en werd het journaal 3x maal per week uitgezonden, op dinsdag, donderdag en zaterdag. In het eerste journaal werd schaker Max Euwe geïnterviewd, was er een reportage over stakende vissers in IJmuiden en filmpjes over de overleden Franse comédienne Mistinguett en een 82-jarige Amerikaanse die in haar achtertuin een oliebron exploiteerde. 
 
Een televisietoestel kostte in die jaren ongeveer 1.250 gulden. Echt heel veel geld als je dat vergelijkt met de jaarlijkse aow-uitkering van echtparen van 1.338 gulden. Omgerekend met een inflatiecalculator zou je nu voor diezelfde tv maar liefst € 4.600,98 betalen. 

37. Kledingwassen was hard werken

Maandag wasdag! In die tijd was het wassen van de kleding één van de zwaarste taken van een huisvrouw. Wassen in een ketel en dan alles handmatig door een wringer halen. Halverwege de jaren vijftig verscheen er in Nederlandse huishoudens langzamerhand de wasmachine. In 1955 had ongeveer 20% van de huishoudens een wasmachine. In 1957 is dat percentage gegroeid naar 31%. Niet gek als je bedenkt dat je in die tijd voor een wasmachine ongeveer 500 gulden betaalde, toch al snel twee maandinkomens. 500 gulden in de tijd, is tegenwoordig omgerekend met de inflatiecalculator € 1.840,39! 
In die tijd volgenden de meeste huisvrouwen een vast werkschema. Maandag was wasdag. Dinsdag voor het strijken en verstellen. Woensdag: keuken en toilet (evt. badkamer als die er was). Donderdag: bedden verschonen en slaapkamers goede beurt geven. Vrijdag: woonkamer en gang, tevens buiten ramen zemen. Zaterdag: buiten harken en boodschappen. Tevens eten voorbereiden voor zondag. 

38. Stijliconen

De internationale vrouwelijk mode-iconen en filmsterren in dat jaar waren: 
Brigitte Bardot, Dorothy Dandridge, Doris Day, Anita Ekberg, June Ferguson, Anne Francis, Ava Gardner, Grace Kelly, Sophia Loren, Jayne Mansfield, Marilyn Monroe, Julie Newmar, Kim Novak, Elizabeth Taylor, Lana Turner, Toni Wallace, Tuesday Weld, Jane Wyatt 

39. Miss Nederland

Tot Miss Nederland werd Rita Smidt gekroond. Rita werd ook wel de Nederlandse Marilyn Monroe genoemd. 

40. Het allermooiste cadeau voor een 65-jarige? 

Je hoeft niet verder te zoeken, dat hebben wij 😊. Verras hem of haar met een eigen vriendenboek.
65 jaar verjaardag vriendenboek vriendenboekje cadeau
65 jaar verjaardag cadeau vriendenboek
 

verjaardag, 65 jaar

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social Media