fbpx
Skip to main content

HERINNERINGEN AAN DE BEREND BOUDEWIJN KWIS

Zij wonnen de enige echte Berend Boudewijn Kleurentelevisie Stoel

Deze week ontvingen wij een heerlijke mail van Annemie en Bert uit Vlaanderen. Ze reageerden op onze blog 50 jaar getrouwd in 2024. In deze blog halen wij herinneringen op aan het kleurrijke jaar 1974. Het jaar dat de Story voor 3 kwartjes over de toonbank vloog, rijden met een borrel te veel op kon worden gecontroleerd door het blaaspijpje, op verjaardagsfeestjes glaasjes met sigaretten doodleuk op tafel stonden en in de huiskamers de kleuren oranje en bruin de boventoon voerde. Het jaar ook dat er in Nederland en ook in Vlaanderen massaal werd gekeken naar de Berend Boudewijn Kwis. Eén van de prijzen die je kon winnen was de ribbruine Berend Boudewijn Kleurentelevisiestoel. Wij vroegen ons af of iemand die stoel nog in huis had staan. Annemie en Bert reageerden en delen graag hun herinneringen aan de show én de stoel. Ze waren destijds één van de winnaars van de BB-stoel en we kunnen alvast verklappen dat de stoel nog steeds wordt gebruikt.

Terug in de tijd naar 1974

Maar eerst even terug in de tijd. In 1974 waren er in Nederland slechts twee televisiezenders en in Vlaanderen experimenteerden ze met een tweede zender. Dat klinkt nu voor de meesten van ons wat saai, maar dat was het in die tijd zeker niet. Iedereen keek naar dezelfde tv-programma’s, dus aan gespreksstof de volgende dag geen gebrek. Eén van de meeste populaire programma’s van 1974 was ongetwijfeld de Berend Boudewijn Kwis, winnaar van de Gouden Televizierring en Humo's Prijs van de Kijker. 7 tot 8 Miljoen Vlamingen en Nederlanders schoven op zaterdagavond graag voor de buis voor de sympathieke Berend Boudewijn, zijn spreekstalmeester Pierre van Ostade en de echtparen die probeerden zoveel mogelijk cadeaus te winnen. Cadeaus die varieerden van wasmachines en koelkasten, tot bandrecorders en brommers. Een steeds terugkerende prijs was de populaire Berend Boudewijn Kleurentelevisiestoel.

Drie Vlaamse koppels in de finale van de Berend Boudewijn Kwis

Op 26 december 1974 namen drie Vlaamse en drie Nederlandse koppels het tegen elkaar op (uitzending op 28 december). Annemie en Bert waren één van de Vlaamse koppels. Zij haalden samen met twee andere Vlaamse echtparen de finale. Uniek, want het was niet eerder gebeurd dat in de finale alleen Vlamingen stonden.
Annemie en Bert hebben onvergetelijke herinneringen aan de dag: ‘Het was zeer plezant en ook hilarisch. We waren allemaal in feestkledij, smoking voor de mannen en een lang kleed voor de vrouwen. Na afloop van de uitzending waren er oliebollen en mochten we overnachten in een hotel in Hilversum.’

Het Vlaamse stel won de ... enige echte kleurentelevisie-...zetel! Ze vertellen dat de stoel tot twee jaar geleden nog bij hun thuis in de muziekkamer stond. De BB-zetel hadden ze zelfs een naam gegeven ‘Jefke’. Annemie: ‘Jefke was voor de kinderen een hoekje van geborgenheid, om in te lezen, te slapen, op onze schoot te zitten en te worden voorgelezen’. Het Vlaams echtpaar heeft warme herinneringen aan BB-Stoel Jefke! Hoewel ze zelf de stoel niet meer in huis is Jefke nog steeds binnen de familie. Twee jaar geleden verhuisde de stoel naar één van de kleinkinderen die ongetwijfeld heel blij is met deze unieke stoel met een bijzonder verhaal.

één van de kinderen van Bert en Annemie in de enige echte Berend Boudewijn TelevisieStoel

en in close-up, zo ziet de stoel er tegenwoordig uit! Een onverwoestbare 50-jarige!

berend boudewijn stoel 2024 1

Wij willen Annemie en Bert hartelijk danken voor het delen van hun mooie herinnering.
Mochten er nog meer BB-stoelen zijn met een mooi verhaal, wij houden ons van harte aanbevolen.

Ben je nieuwsgierig naar het jaar 1974? Je kunt het allemaal lezen in onze blog ‘wat weet jij over huwelijksjaar 1974’. Zijn jouw ouders in 1974 in het huwelijksbootje gestapt?  Neem dan zeker eens een kijkje bij onze Gouden Vriendenboeken!

Voorbeelden Vriendenboek Cadeau Gouden Huwelijk Huwelijksjubileum 1

50 jaar, gouden huwelijk

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media