fbpx
Skip to main content

KONINGSDAG: HET KONINKLIJKE ALFABET

Koningsdag Koninklijk Alfabet

Van Amalia & Youp tot de Zoen!

Op donderdag 27 april vieren we voor de tiende keer Koningsdag het grootste en gezelligste feest van Nederland. Met miljoenen mensen kleuren we Nederland een dag lang oranje. Sta jij net als veel Nederlanders op de vrijmarkt om je spullen aan te prijzen? Of slenter je liever langs alle kraampjes of bezoek je een muziekfestival. Waar je ook voor kiest, we wensen je alvast een geweldige Koningsdag toe samen met je familie en vrienden. Om alvast in een oranje stemming te komen hebben wij een Koninklijk Alfabet voor je samengesteld, vol met weetjes, feitjes, quotes en herinneringen. Het was best even puzzelen, maar het is ons gelukt!

Bekijk ook onze unieke Koningsdag Bingo (ook in het Engels).

Van A tot Z, ons Koninklijk Koningsdag Alfabet

Amalia, Alexia, Ariane

Triple A, de drie dochters van koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Prinses Amalia is inmiddels 19 jaar, Alexia 17 en Ariane is 10 april 16 jaar geworden. Ondanks berichten in de media dat de prinsesjes de allereerste Koningsdag thuis zouden blijven, waren ze er destijds in Amstelveen en De Rijp in 2014 toch bij.

Bezet

Het afplakken of krijten van een stuk van stoep om je favoriete verkoopplaatsje voor de vrijmarkt te beschermen. Niet een dag van tevoren, nee al dagen voor Koningsdag zie je op vrijmarkt plaatsen overal Bezet verschijnen. Een traditie waar niet iedereen zo van is gecharmeerd want die ducttape plakt wel heel erg goed en blijft wel heel erg lang zitten. In sommige steden is het gebruik van ducttape inmiddels verboden.

Caraïben

Niet alleen in Nederland wordt Koningsdag uitbundig gevierd ook op Curaçao, Aruba en Sint Maarten is het feest.

Defilé

Ben je wat ouder dan heb je ongetwijfeld herinneringen aan het Koninginnedag defilé op Paleis Soestdijk. Het was de tijd van Koningin Juliana. Een kilometerslange optocht van Nederlanders liep jaarlijks op 30 april langs het bordes om cadeautjes en bloemen te geven aan de koninklijke familie. Het defilé was vanaf halverwege de jaren ’50 van de vorige eeuw ook live te volgen op de televisie. Het laatste defilé vond plaats op 31 mei 1980. Vanwege de troonswisseling dat jaar niet op Koninginnedag, maar een maandje later. Vanaf 1981 ging de koninklijke familie tijdens Koninginnedag het land in. Ieder jaar werden er twee verschillende plaatsen bezocht. De eerste keer waren dat Veere en Breda.

Elfstedentocht

De Elfstedentocht werd in 1986 gewonnen door Evert van Bentum, maar dat was tijdens deze Elfstedentocht niet het enige nieuws. De toen 18-jarige prins Willem-Alexander was ook van de partij onder de schuilnaam W.A. van Buren. Het duurde echter niet heel lang voordat hij werd gespot. Presentator Mart Smeets meldde, tot groot enthousiasme van het publiek, dat één van de bijna 17.000 schaatsers de Nederlandse kroonprins was. Dat Willem-Alexander een schaatsliefhebber was bleek ook in 1988. Samen met drievoudig olympisch kampioene Yvonne van Gennip reed hij de koppelkoers tijdens het ijsgala in Heerenveen. En waar vroeg hij Máxima ten huwelijk? Op de Hofvijver bij Huis ten Bosch.

Festivals

Geen Koningsdag zonder Vrijmarkt, geen Koningsdag zonder muziekfestivals. Klik op deze link voor een overzicht van festivals op 26 en 27 april.

Geschiedenis Koningsdag

Het begon in 1985 met…Prinsessedag. Toen Koningin Wilhelmina haar 5e verjaardag vierde op 31 augustus 1985 werd Prinsessedag geïntroduceerd. In 1890 werd zij Koningin en veranderde de naam van Prinsessedag naar Koninginnedag. Koningin Juliana besloot Koninginnedag niet te vieren op 31 augustus maar op haar eigen verjaardag, 30 april. Beatrix die jarig is op 31 januari hield vast aan de 30e april. Op 30 april heb je tenslotte meer kans op een warm zonnetje dan midden in de winter. Met de komst van Willem-Alexander veranderde Koninginnedag in Koningsdag en werd de datum de dag van zijn verjaardag, 27 april.

Huwelijk

2 Februari 2002 traden Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta in het huwelijk. Maar liefst zes miljoen televisiekijkers zaten in Nederland, vast met oranje gebak, klaar om deze dag live te volgen op de tv. Wereldwijd kwamen daar nog 55 miljoen kijkers bij. De beelden die iedereen op zijn netvlies heeft staan, ook door de vele herhalingen!, zijn de traan van Máxima tijdens de tango Andiós Nonino en het moment van het ja-woord.

Ik voel me sexy als ik dans

Nielson zingt tijdens Koningsdag 2015 in Dordrecht voor de koninklijke familie "Sexy als ik dans". Koningin Máxima en prinses Amalia dansten en zongen vrolijk mee.

Josine Droogendijk

Josine was als 13-jarige al geïnteresseerd in de kleding van Máxima en begon als tiener met haar weblog 'Máxima is cool'. Inmiddels is haar site Modekoningmaxima een super populaire site waar je alles kunt vinden over de garderobe en magie van Máxima.

Koningsdag

In 2014 bezocht de koninklijke familie de plaatsen De Rijp en Amstelveen. Vanaf 2015 ging het roer om wordt ieder jaar één stad of dorp bezocht. In 2015 was dat Dordrecht, in 2016 Zwolle, in 2017 Tilburg, in 2018 Groningen, 2019 Amersfoort, 2020 online Paleis Huis ten Bosch, 2021 Eindhoven, 2022 Maastricht en dit jaar Rotterdam. Willem-Alexander en zijn gezin worden ieder jaar vergezeld door Prins Constantijn en Prinses Laurentien, Prins Maurits en Prinses Marilène, Prins Bernhard en Prinses Annette, Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita én Prins Floris en Prinses Aimée. 

Lintjesregen

De dag voor de verjaardag van de koning worden de koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan mensen die iets bijzonders hebben gedaan voor de maatschappij. In 2023 zijn er 2.830 lintjes uitgereikt, 36% van de gedecoreerden is vrouw. Dat mogen de komende jaren wel wat meer vrouwen zijn toch....?

Máxima

Máxima Zorreguieta werd op 17 mei 1971 geboren in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De eerste foto van haar en Willem-Alexander werd gemaakt in 2000 in New York door fotograaf Edwin Smulders.

Noordeinde

Het werkpaleis van de koning en de koningin werd gebouwd in 1533. Links van Paleis Noordeinde op nr. 66 bevindt zich het vroegere woonhuis van koning Willem- Alexander. Hier woonde hij van 1995 tot hij in 2002 in het huwelijk trad met Máxima Zorreguieta in 2002.

Oranje

Koningsdag, de dag dat heel Nederland oranje kleurt. Zijn we in het dagelijks leven een stukje conservatiever, op koningsdag gaan we los. Oranje kleding, oranje schmink, oranje ballonnen, oranje vlaggetjes, oranje wimpels, oranje tompoezen, oranje soezen, oranje muffins, oranje limonade, oranje bitter, oranje petten, oranje mutsen, oranje schoenen, oranje zonnebrillen, oranje nagellak, oranje tassen, oranje kroontjes, oranje armbandjes, oranje kettingen, oranje boa’s en dan zij we er vast nog wel een paar vergeten..

Ping ping ping

De vrijmarkt is een mooie kans om wat extra’s te verdienen. Als het droog blijft dan verdient de gemiddelde vrijmarktverkoper zo’n € 90.

Quote topper

Ter ere van de 50e verjaardag van Willem-Alexander gespot op de gevel van café De Blaffende Vis in de Amsterdamse Jordaan: Lex Celebrate!

Route

Dit jaar bezoekt de koninklijke familie tussen 11.00 en 13.00 uur Rottterdam. De Koningsdagroute start op het Afrikaanderplein, gaat over de rivier met de watertaxi en eindigt op de Binnenrotte met een groots feest. 

Social media

Tijdens Koningsdag gebruiken we massaal onze social media. Twitter was in 2017 veruit het populairst met bijna 92.000 berichten over #koningsdag #kingsday. Instagram volgde met 19.000 berichten en op nummer drie Facebook met ruim 10.000 posts. Ook het koninklijk huis is actief op Twitter, Facebook en Instagram.

Tompouce of Tompoes

De Hema zegt Tompouce, de Dikke van Dalen Tompoes. Hoe je het ook schrijft, het is tijdens Koningsdag veruit het populairste gebakje. Op 26 en 27 april worden in Nederland 7x zoveel tompouces (ja dat is het meervoud van tompouce, controleer je spellingchecker maar) en tompoezen verkocht als normaal! 

Uitspraken Máxima & Willem-Alexander

Máxima

‘Emancipatie is: zelf aan het stuur zitten van je leven.’

‘De Nederlandse identiteit? Nee, die heb ik niet gevonden. Nederland is: grote ramen zonder gordijnen, zodat iedereen goed naar binnen kan kijken. Maar ook: hechten aan privacy en gezelligheid. Nederland is: één koekje bij de thee. Maar ook: enorme gastvrijheid en warmte. Nederland is: nuchterheid en beheersing. Pragmatisme. Maar ook: samen intense emoties beleven.’

Máxima bedoelde het als een compliment, maar wat maakt deze uitspraak veel los.

Willem-Alexander

‘Eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend. Verscheidenheid zonder eenheid is los zand. Nederland is meer dan 17 miljoen selfies.’

'Ik ben geen protocolfetisjist.'

Vrijmarkt

De Vrijmarkt is veruit de populairste Koningsdag traditie. Iedereen mag die dag, zonder vergunning, zijn kleedje op straat leggen en zijn spullen verkopen. Meer dan 20% van de Nederlanders doet hier enthousiast aan mee. Voor het publiek is het heerlijk slenteren langs al die kleedjes en kraampjes. Meer dan de helft van alle Nederlanders bezoekt dan ook op Koningsdag een Vrijmarkt. De bekendste en drukste? Amsterdam natuurlijk. Ieder jaar bezoeken tussen de 600.000 en een miljoen mensen Amsterdam voor Koningsdag. Het inwonersaantal van Amsterdam wordt deze dag verdubbeld.

Willem-Alexander

Roepnaam: Alex. Zijn volledige officiële naam is echter: Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg. Koning Willem-Alexander werd op 27 april 1967 geboren in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht.

 Xtreem koud - xtreem warm

Volgens de weerberichten is het woendag prima weer, het oranje zonnetje schijnt en het wordt tussen de 13 en de 17 graden. Dat was in het verleden wel eens anders. Sla je de statistieken er sinds de eerste Koninginnedag van 1981 op na, dan was het bibberen in 1982 met 9,6 graden. In 1993 was het genieten, heerlijk 27 graden.

Youp

Het was even zoeken…de Y. Maar we hebben het gevonden ?. Youp van ’t Hek werd in 2017 door het Republikeins Genootschap uitgeroepen tot Republikein van het Jaar. Het Republikeins Genootschap streeft samen met 6.000 volgers naar de afschaffing van het koningshuis en de vestiging van een republiek.

Zoen in Amsterdam

In 1988 bezocht koningin Beatrix tijdens Koninginnedag samen met prins Claus en de drie prinsen volledig onverwacht de vrijmarkt in Amsterdam. Amsterdammer Maarten Rijkers gaf de koningin spontaan een warme knuffel. Het leverde een prachtige foto op.

Koninklijk Alfabet van A tot Z, wij wensen je morgen veel pret!

koningsdag feest

Vriendenboek: voor elk feest het mooiste cadeau!

voorbeeld vriendenboek  oranje (wij hebben vriendenboeken en vriendenboekjes in alle kleuren van de regenboog)

vriendenboek vriendenboekje oranje

vriendenboekje vriendenboek oranje

voorbeeld vriendenboek jubileum collega

jubileum collega cadeau vriendenboek vriendenboekje

vrije tijd, feestdag, ABC, koningsdag

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media