VRIENDEN MAKEN KOST GEWOON TIJD
Wishing to be friends is quick work, but friendship is a slow ripening fruit
Aristoteles
Stadia van vriendschap
Afgelopen maart publiceerde het Journal of Social and Personal Relationships een artikel van professor Jeffrey Hall over de verschillende stadia van vriendschap. Professor Hall onderzocht hoe lang het duurt voordat je iemand je beste vriend kunt noemen.
Van kennis naar beste vriend
Aristoteles wist ruim 2300 jaar geleden al waar hij het over had. Vrienden maken kost gewoon tijd. Na een paar ontmoetingen noemen we iemand nog geen vriend. We beschouwen iemand pas een vriend als we samen minstens 50 uur hebben doorgebracht. Voor echte vriendschap is meer tijd nodig, het aantal uren dat daarvoor staat is op zijn minst 90. Iemand je beste vriend noemen duurt meer dan het dubbele. Je hebt samen minstens 200 uur doorgebracht voordat je elkaar je BFF noemt.
En collega’s en klasgenoten dan?
Als het alleen een kwestie van tijd is dan zouden collega’s en klasgenoten al snel je beste vrienden zijn. Maar zo werkt het niet helemaal. Afgezien van de tijdsduur is het ook belangrijk hoe je deze tijd samen doorbrengt: wat doen jullie samen in jullie vrije tijd. Samen eten, sporten, spelletjes doen, praten, musea bezoeken, wandelen etc. dat zorgt voor verdieping van de vriendschap.
Vriendschap het allerbelangrijkste in je leven
We hebben al eerder een artikel geschreven over de voordelen van vriendschap. Volgens professor Hall is vriendschap zelfs het allerbelangrijkste in je leven. Zonder vrienden is ons leven toch een stuk minder leuk én gezond zijn. Goede vrienden zorgen er ook voor dat je op oudere leeftijd een stuk gelukkiger bent.
Maar….
Vriendschap is mooi, maar je kunt het niet afdwingen en het gaat niet vanzelf. Maak het daarom je prioriteit om tijd door te brengen met potentiële vrienden. Wees niet afwachtend, maar laat blijken dat het je leuk lijkt om iemand beter te leren kennen. Nodig hem of haar een keer uit voor de lunch, een kopje koffie of een borrel. Op deze manier laat je zien dat je geïnteresseerd bent in vriendschap en merk je vanzelf of het klikt.
Het artikel van professor Hall kun je hier lezen.