GOED CONTACT MET JE COLLEGA'S: 15 TIPS
25% Werknemers niet echt betrokken bij collega's
Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de werknemers in Nederland niet echt betrokken is bij zijn collega’s. 25%...het lijkt ons eerlijk gezegd wat veel, zeker omdat we met z’n allen toch wel een groot gedeelte van onze dag doorbrengen op ons werk. Er zijn veel dagen dat je meer tijd met je collega’s doorbrengt dan met je eigen familie of vrienden. Goed contact met je collega’s is daarom een voorwaarde om het werkende leven een beetje mooier, prettiger en gezelliger te maken. Een beetje meer collegialiteit en de uren die je dagelijks doorbrengt op kantoor zien er heel anders uit. Collegialiteit, zo moeilijk is het eigenlijk niet. Zeker met onze 15 tips!
15 Collegiale tips voor de beste werksfeer
- Informeer aan het begin van je werkweek naar het weekend van je collega. Werkt je collega niet op maandag? Vergeet dan niet een dag later te informeren wat hij of zij heeft meegemaakt en hoe het gaat.
- Geef een welgemeend compliment. Vaak zien we wel dat een collega iets goed heeft gedaan maar zeggen we niets. Gewoon doen. Je kunt iemand complimenteren over en taak die hij of zij goed heeft volbracht maar ook over positieve karaktereigenschappen.
- Zeg altijd dankjewel. Als iemand je helpt met je werk, koffie voor je haalt of iets aardigs doet of zegt, zeg dankjewel.
- Wees bescheiden. Ook al ben je nog zo goed in je werk, heb je een klus geweldig gedaan of een geweldige presentatie gegeven? Hartstikke fijn en goed voor jou, maar realiseer je wel dat je voor je werk ook afhankelijk bent van je collega’s. Je mag best genieten van je prestaties en je successen, maar jouw succes is er mede dankzij je collega's en dus ook het succes van je collega’s.
- Niet alleen jouw werk is belangrijk. Geef ook je collega’s erkenning en waardering. Realiseer je dat je werkt in een team en dat iedere schakel even belangrijk is. Zonder elkaar kun je niet.
- Help jonge onervaren collega’s. Ook al heb je het nog zo druk, maak, al is het maar even, tijd voor collega’s die nog niet zoveel werkervaring hebben. Geef ze tips of leg op een vriendelijke manier uit hoe iets beter kan.
- Stop met mopperen. Het kan soms lekker voelen, flink mopperen op je collega’s, je werkuren, arbeidsvoorwaarden, je werkomgeving of lastige klanten. Niet erg even stoom afblazen, maar kijk uit dat het niet je dagelijkse routine wordt.
- Haal koffie voor je collega’s. Vaak is het dezelfde collega of de afdelingssecretaresse die koffie of thee voor alle collega’s meeneemt. Draai het eens om en biedt eens vaker aan om koffie te halen voor je collega’s.
- Help een handje zonder dat erom wordt gevraagd. Zie je dat je collega het druk heeft en is jouw klus wat minder urgent? Bied je hulp aan.
- Is er een collega die tijdens de lunch regelmatig alleen aan tafel zit? Ga eens bij hem of haar aan tafel zitten en leer elkaar beter kennen.
- Of misschien heb je een collega die zijn broodjes aan zijn bureau eet en niet met jullie mee gaat om te lunchen of om even te wandelen in de pauze. Het kan een bewuste keuze zijn, maar misschien maak je je collega wel heel blij als je hem of haar meevraagt naar de kantine of mee naar buiten voor een lekkere frisse wandeling.
- Nieuwe collega’s? Best lastig als je nieuw bent om je in een gesprek te mengen. Je bent zelf eens de nieuweling geweest, dus je weet misschien nog wel hoe dat voelt. Met een simpele vraag kun je je nieuwe collega heel gemakkelijk bij jullie gesprek betrekken.
- Luisteren, echt luisteren! Niet doortikken terwijl je collega wat vertelt of met een half oor luisteren en 'mmm' zeggen. Stop even met je werk en geef je collega je volledige aandacht. Dat hoeft geen half uur te duren, 5 minuten kan genoeg zijn.
- Een inkoppertje: niet roddelen en zeker niet pesten. Over elkaar praten dat gebeurt en hoeft niet erg te zijn. Het wordt alleen wel vervelend als iemand consequent wordt zwart gemaakt of uitgelachen onder het mom van 'een grapje, dat moet kunnen'. Niet prettig voor de betreffende collega maar uiteindelijk ook niet voor jezelf. Wees eerlijk, het voelt achteraf vaak toch niet goed.
- Geef aandacht aan de speciale momenten. Viert je collega een jubileum, een verjaardag, gaat zij met zwangerschapsverlof of is een collega al een tijdje ziek? Laat het niet ongemerkt aan je voorbij gaan. Een beetje aandacht maakt in deze situaties echt heel veel verschil. Realiseer je hoe jij het zou vinden als iedereen je verjaardag zou vergeten of als je niets hoort van je collega's als je ziek bent.
Cadeautip Speciale momenten collega's
Heeft je collega een andere baan, gaat met pensioen of viert hij of zij een jubileum? Voor zal deze speciale momenten in het leven hebben wij vriendenboeken. Met een vriendenboek toon je op een hele mooie manier waardering en aandacht. Blader door onderstaand vriendenboek voor een jubileum en je begrijpt precies wat we bedoelen. Klik hier voor alle thema's