fbpx
Skip to main content

9 TIPS VOOR SPEECH ALS JE MET PENSIOEN GAAT

Ben jij één van de ongeveer 165.000 Nederlanders die dit jaar met pensioen gaat?

Heb je er zin in? Of zie er toch ook wel een beetje tegen op? Afscheid nemen van je collega’s die je vast door en door kent en die jou ook goed kennen, het is niet niets. Jullie hebben samen in al die jaren waarschijnlijk best het één en ander meegemaakt.

Afscheid nemen is belangrijk

Ga je met pensioen dan is het belangrijk om op een goede manier afscheid te nemen. In deze mening staan wij niet alleen, uit onderzoek blijkt dat een afscheidsfeest voor de pensionado in spé heel belangrijk is. Gepensioneerden die met een goed afscheid zijn vertrokken bij hun bedrijf zijn veel gelukkiger dan pensionado’s waarbij dat niet gebeurde. Een afscheid zonder feest en zonder cadeau blijkt slecht te zijn voor je levensgeluk vlak nadat je met pensioen gaat maar ook in de jaren daarna. Wist je dat gepensioneerden die een afscheidsfeest kregen aangeboden hun levensgeluk vlak na hun officiële pensionering gemiddeld een 8,1 gaven. Na twee jaar is dat zelfs nog hoger, maar liefst een 8,4! Dat is hoog. Vertrek je echter met de stille trom dan ervaar je aanzienlijk minder levensgeluk. Je geeft je geluk vlak na je pensionering een 6,9 en na twee jaar een 7,4. Een afscheidsfeest van een paar uurtjes bevordert je levensgeluk dus enorm.

pensioen? Vertrek niet met stille trom

Twijfel jij nog over een officieel afscheid? Een afscheidsetentje met collega’s of een receptie voor collega’s, familie en misschien klanten? Misschien omdat je het verschrikkelijk vindt om in de belangstelling te staan en te voelen alle ogen op jou gericht zijn; je de laatste jaren wat minder een band had met je collega’s of je bang bent dat je zelf wat moet gaan zeggen? Stap daaroverheen, niet twijfelen, ga voor je feestje. Het is echt belangrijk. Je zult ook merken dat het hartstikke leuk is om nog een keer stil te staan bij al die werkzame jaren en om iedereen die voor jou belangrijk is of was nog een keer te zien. Ook achteraf zul je er nog regelmatig over praten en ongetwijfeld van nagenieten.

Jouw afscheidsspeech 

Het is iets waar mensen verschrikkelijk tegen kunnen opzien, speechen tijdens het afscheid. Eerst zijn er collega’s aan het woord geweest om wat over jou te zeggen. Dat zijn meestal collega’s die vaker speechen en het leuk vinden. En dan is het jouw  beurt om ook nog wat zeggen….

Ten eerste, je hoeft niets. Vind je het echt heel erg eng, zeg dan heel kort ‘jullie weten het allemaal ik ben geen speecher, maar ik wil jullie heel erg bedanken voor al die mooie jaren, dit geweldige afscheid, alle aandacht en de prachtige cadeaus’. 20 seconden en je bent klaar. Stuur daarna nog een dankjewel kaart of mail naar je collega’s met een persoonlijke tekst. Ook kun je misschien wel een naaste collega vragen om namens jou een kort dankwoordje te zeggen: ‘namens …… wil ik jullie heel hartelijk danken voor jullie komst. Hij / zij waardeert dit zeer. … is geen speecher zoals jullie weten, maar zal jullie zeker de komende tijd nog persoonlijk bedanken’.

9 Tips voor de beste afscheidsspeech

Maar denk je, ik heb misschien niet veel ervaring, maar ik ga wel speechen, dan is dat natuurlijk geweldig en achteraf zul je er ook zeker blij om zijn. Voor de inhoud van je speech hebben wij nog een aantal handige tips.

Tips voor degene die een speech geeft voor de kersverse pensionada kun je hier lezen.

1. Bereid je voor

Misschien een open deur, maar je voelt je stukken beter als je je afscheidsspeech voorbereid en uitschrijft. Verwacht niet dat je op het moment zelf spontaan een afscheidswoordje uit de mouwen schudt. Ook al ben je misschien een vlotte prater en beland je niet zo snel in de ‘eeuhms’ dan nog is een goede voorbereiding essentieel. Het zal je toch niet gebeuren dat je een goede collega vergeet te bedanken omdat je er van tevoren niet even over hebt nagedacht?

2. Zenuwen, wat doe ik eraan?

Je bent niet de enige. Naar schatting is ongeveer 75% van ons bang om in het openbaar te spreken en we vinden het vaak nog erger als we wat over onszelf moeten vertellen. Dat klinkt misschien niet erg bemoedigend, maar je gevoel is niet uniek. Haal voordat je begint met spreken een paar keer rustig adem, dan voel je je een stuk rustiger. Vergeet niet, jouw zenuwen zijn jouw zenuwen, een ander ziet het vaak niet. Zeg nou zelf, als je afscheid neemt van een werkzaam leven van 35 - 40 jaar of misschien wel langer, pfff dan mag je best een beetje zenuwachtig en emotioneel zijn. Geen collega die dat niet begrijpt.

3. Houd het kort

Je bent waarschijnlijk de laatste die wat gaat zeggen. Mensen hebben al één of misschien zelfs wel meerdere speeches gehoord, de concentratie van je collega’s zal wat minder zijn. Houd het dus kort, vijf minuten is genoeg. Beter te kort dan te lang. Heb je ooit iemand horen klagen over een te korte speech? Time vooraf hoe lang je speech gaat duren, spreek je tekst rustig uit en klok de tijd. Mensen die spreken in het openbaar gebruiken ongeveer 130 woorden per minuut. Snelle sprekers gebruiken ongeveer 160 woorden en langzame 100.

4. Inhoud speech

Kopieer geen speech of gedicht van internet, blijf dichtbij jezelf. Er is genoeg waar je wat over kunt vertellen na al die jaren:

  • Je band met het bedrijf
  • Wat je waardeert of leuk en speciaal vindt aan je werkomgeving / je werk / het bedrijf
  • Een speciale herinnering of een leuke anekdote
  • Fouten die je hebt gemaakt en wat je daarvan hebt geleerd
  • Waardering voor kwaliteiten van bepaalde collega’s
  • Collega’s die je hebben geholpen
  • Misschien een bijzondere prestatie van jou en je collega’s, een echte teamprestatie. Niet alleen iets dat je zelf goed hebt gedaan (daarover heeft je werkgever of een collega vast al wat verteld en je wilt niet in herhaling vallen of jezelf op de borst kloppen), maar echt iets wat een geweldige prestatie van het hele team was
  • Hoe je je voelt nu je met pensioen gaat
  • Bedank voor collegialiteit, vriendschap, leermogelijkheden, steun, etc.
  • Wat je gaat missen. Bijvoorbeeld het dagelijks contact met je collega’s, de teammeetings of de heerlijke lunches in de kantine 😊
  • Dat afscheid nemen altijd een beetje pijn doet. Of zoals de Fransen het zo mooi zeggen ‘partir c’est mourir un peu’; weggaan dat is een beetje sterven…
  • Wat jij denkt dat de toekomst voor je in petto heeft. Focus daarbij op de positieve elementen
  • Goede wensen voor al je collega’s en de organisatie waarvoor je werkt
  • Hef het glas op je collega’s

5. Zeg dankjewel

We gaven het al aan bij de inhoud van de speech, maar willen het nog iets toelichten. Dankjewel zeggen is belangrijk. Natuurlijk bedank je iedereen voor zijn komst op jouw feest, de prachtige speech(es) en cadeaus. Bedank echter ook je naaste collega’s waar je het meest mee hebt samengewerkt, collega’s die jouw werk gedurende al die jaren gemakkelijker hebben gemaakt (een afdelingssecretaresse die je veel werk uit handen heeft genomen of de receptionist die altijd gastvrij jouw klanten verwelkomde) en collega's die je recent of in het verleden hebben geholpen of hebben geïnspireerd. Het hoeft geen waslijst aan namen te worden, maar een aantal bijzondere collega’s mag je best even in het zonnetje zetten.

6. Wees positief

Je werkzame leven zit erop. Je hebt ongetwijfeld heel veel mooie dingen meegemaakt en waarschijnlijk zijn er ook wel zaken geweest waar je niet zo vrolijk op terug kijkt. Wees in je speech echter altijd positief, zonder natuurlijk te overdrijven. Kritiek geven of je collega’s of je werkgever veroordelen…niet doen, dit is niet het moment. Maak geen grappen, hoe leuk ook, ten koste van een andere collega. Zorg dat je verhaal oprecht maar wel altijd respectvol is.

7. Oefen je speech

Speech klaar? Ga dan oefenen. Dat hoeft echt geen honderd keer, maar maak er zeker tijd voor. Het is goed om aan je stem te wennen. Daarnaast is een tekst vaak toch anders als je deze hardop leest. Schrijftaal is anders dan spreektaal en het kan zomaar gebeuren dat er per ongeluk wat schrijftaal in je speech is geslopen. Foutjes als ‘bovenstaande fouten’ haal je er op deze manier zeker uit. Vergeet niet dat zelfs de meest ervaren speechers oefenen. Denk maar niet dat Obama vanuit het niets zo’n goede speecher is geworden. Daar is veel oefenen aan vooral gegaan. Oefen je speech daarom zeker een paar keer voor een spiegel of voor iemand die je vertrouwt en je eerlijke feedback zal geven.

8. spreekkaartjes

Zet de belangrijkste punten van je speech op een kaartje. Dat is niet gek, dat is professioneel en je hebt ook wat vast in je handen. Hoef je niet na te denken waar je met je handen heen moet tijdens je speech.

9. Laatste tips

  • Adem voordat je begint een paar keer diep in en uit en glimlach. Als je glimlacht voel je je gek genoeg automatisch vaak beter.
  • Begin niet met excuses aanbieden omdat je denkt dat je zenuwachtig bent. Je collega’s merken het waarschijnlijk niet eens. Niets zeggen dus.
  • Praat rustig, raffel je verhaal niet af. Wordt er gelachen of gereageerd blijf op je gemak wachten (of doe alsof!) tot het weer rustig is. Oh ja, geniet ervan. Je doet het goed.
  • Sta niet onbeweeglijk op dezelfde plek. Er is ruimte om je heen. Wees spontaan en beweeg wat, desnoods alleen met je armen.
  • Wees niet bang mensen aan te kijken, verplaats je blik een paar keer of kijk net over de gezichten heen.
  • Last but not least: geniet van je moment! Het is jouw afscheid, jouw feestje, als jij geniet, dan is het zeer waarschijnlijk dat je publiek dat ook doet.

cadeau van je collega’s voor je pensioen

Je mag een cadeau uitkiezen maar je weet nog niet goed wat? Dan hoef je niet verder te zoeken. Wij hebben het allermooiste cadeau voor je! Echt waar. Een blijvende herinnering aan je werk en je collega’s. Een vriendenboek met daarin al je collega’s en zakelijke relaties. Een vriendenboek waar je nog heel vaak in zult bladeren en van genieten.

voorbeelden vriendenpagina's vriendenboek pensioen én een voorbeeldboek waarin je kunt bladeren

pensioen collega cadeau vriendenboek vriendenboekje

collega met pensioen cadeau vriendenboek vriendenboekje

pensioen , tips

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media