PENSIOEN COLLEGA IN CORONATIJD. WAT NU?
Pensioen: een goed afscheid is zo belangrijk
Een tijdje geleden schreven we een blog over hoe belangrijk het is dat een collega die met pensioen gaat een goed afscheid krijgt. Je collega neemt niet alleen afscheid van jullie bedrijf en van ‘het werkende leven’, het is voor hem of haar ook het begin van een hele nieuwe levensfase. Vanaf dat moment hoort je collega niet meer bij ‘de werkenden’ maar bij ‘de gepensioneerden’. De één kijkt daar enorm naar uit en de ander ziet er huizenhoog tegen op. Maar hoe de pensionado in spé er ook over denkt, een doordacht afscheid is een prachtige manier om dit moment officieel te markeren, om een carrière af te ronden en een nieuw leven te beginnen.
Voorbereidingen pensioen collega
Nadenken over het afscheid van een collega die met pensioen gaat is daarom ook zonder meer de moeite waard. Voor jullie als naaste collega’s, want zeg nou zelf het voelt best goed als je een collega ziet genieten van wat jullie hebben bedacht voor zijn of haar afscheid? Maar bovenal ook voor je collega. Socioloog Levi van den Boogaard heeft onderzocht van de invloed van pensionering is op het leven en welzijn van mensen. Wist je dat hoe positiever mensen hun afscheid waarderen des te beter ze zich voelen vlak na hun pensionering en in de jaren daarna? Een goed afscheid blijkt voor veel gepensioneerden de beste start van hun nieuwe leven. En dat gun jullie je collega toch van harte.
Afscheid in tijden van Corona?
Maar hoe organiseer je een mooi afscheid in deze tijden van corona? Een afscheidsborrel, een receptie, samen genieten van koffie en taart, speeches, een etentje, het zit er even niet in. Toch is het belangrijk om als collega’s, ook tijdens deze crisis, stil te staan bij de allerlaatste werkdag van je collega. Voor hem of haar is dit echt een heel belangrijk moment en misschien in deze coronatijd zelfs nog wel belangrijker dan ooit. Natuurlijk kun je overwegen het afscheid te verplaatsen naar 2021 of zelfs 2022, maar denk je niet dat zo’n afscheid toch heel anders voelt als je al geruime tijd met pensioen bent? Maar zelfs als je ervoor kiest om de afscheidsreceptie te verplaatsen, dan kun je die allerlaatste werkdag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Afscheid nemen, aandacht geven, doe je ook altijd op de dag zelf, anders voelt het voor je collega wel heel onafgerond.
Wat kun je wel doen?
Het allerbelangrijkste is de persoonlijk aandacht van de collega’s. Er is vaker over geschreven, het gaat niet om de grote dure cadeaus: merken dat je collega’s je waarderen en daar tijd aan willen besteden, kortom aandacht, iemand in het zonnetje zetten, dat is echt het aller- allerbelangrijkste. Juist die aandacht, de voorbereidingen, dat voelt bijzonder voor de aanstaande gepensioneerde. Als je dat doet, zorg je ervoor dat je collega positief kan terugkijken op zijn of haar laatste werkdag. Aandacht geven zit niet altijd in een groots feest, het kan ook ‘klein maar fijn’ zijn. Wat ideeën:
- Werkt je collega nog op kantoor, regel dan dat iedereen om de beurt langs gaat voor een praatje en een taartje 😊. Bij recepties schiet dat er vaak bij in, maar op deze manier is er voor iedereen even tijd. Collega’s die thuis werken kunnen via zoom of skype afscheid nemen. Geef iedereen een tijdslot zodat je collega alle aandacht krijgt die hij of zij verdient.
- Een virtueel feestje. Geef iedereen de ruimte om kort wat te zeggen. Belangrijk is wel dat je dit goed voorbereid. De ene collega gooit er zo een paar rake en mooie woorden uit, maar de ander heeft daar gewoon wat meer voorbereidingstijd voor nodig.
- Maak met alle collega's en eventueel relaties een videoboodschap of afscheidslied.
- Werkt je collega die allerlaatste dag thuis? Ook dan kun je er een onvergetelijke dag van maken. Laat bijvoorbeeld ’s ochtends een ontbijt bezorgen, ’s middag een lunch of ’s avonds een diner (ook voor de partner en eventueel kinderen). Plan een ‘werkbezoek’ van jullie leidinggevende en een naaste collega later op de dag. Voorzien van taart, champagne, ballonnen en cadeaus wordt dit ‘werkbezoek’ een feestelijk afscheid.
- Wat die dag niet mag ontbreken is ‘de speech’. Of je het nou online doet of tijdens het bezoek, een persoonlijk dankwoord en een terugblik hoort er zo’n laatste dag echt bij. Je collega heeft waarschijnlijk heel wat jaren doorgebracht, heel wat uurtjes geïnvesteerd in werk en collega’s, dat verdient erkenning, waardering en aandacht. Lees hier onze tips.
- Je collega die afscheid neemt wil misschien ook nog wel een woordje zeggen of een boodschap achter laten. Dat kan via zoom of skype, maar je kunt er ook voor kiezen om zijn of haar verhaal te delen via een interne nieuwsbrief, mail of intranet.
- Geef een persoonlijk cadeau. Uit onderzoek blijkt dat een persoonlijk cadeau het allermeest wordt gewaardeerd. Dat persoonlijke cadeau, dat hebben wij uiteraard 😊. Een collega-vriendenboek waarin alle collega’s (maar ook bijvoorbeeld klanten, relaties of oud-collega’s) herinneringen delen, waardering uitspreken, vertellen over hilarische momenten en waarom ze hem of haar zo zullen missen. Een waardevol boek, waarvan je oud-collega, heel erg en vaak zal genieten. Een boek voor het leven, een boek dat je collega met trots kan laten zien aan zijn partner, kinderen en vrienden.
Voorbeelden vriendenboek pensioen
Sinds april 2020 hebben wij nieuwe software met veel nieuw opties en veel nieuwe designs. Wij merken dat met name het feit dat de lettertekens worden geteld per vriendenpagina en niet per vraag, zoals in het verleden met onze oude software, een enorme meerwaarde heeft. Een herinnering, een wens of tips voor het pensioen, het hele verhaal kan worden gedeeld en hoeft niet te worden samengevat in twee regels. Het zorgt ervoor dat een gezamenlijk boek nog persoonlijker is.
Of blader door een voorbeeld vriendenboek pensioen
pensioen , afscheid, corona , zakelijk cadeau